In Amerika worden dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer spelen

waterkraan

Datacenterfrontier beschrijft in een artikel de problemen van de watervoorziening in het zuidwesten van Amerika en datacenters. De overheid in Arizona en Nevada heeft bedrijven beperkingen opgelegd. Datacenters zijn daar ook door getroffen.

De website schrijft dat 74% van het water door boeren wordt gebruikt. Maar omdat datacenters in en rond Phoenix zo hard groeien wordt het aandeel van dit soort bedrijven snel groter. Verder staat er ook te lezen – en dat komt bekend voor - dat terwijl de datacenterindustrie haar milieuverantwoordelijkheden onder ogen ziet, water te vaak een ondergeschikt aandachtspunt blijft. Helemaal in vergelijking met elektriciteit, dat vanwege de CO2-voetafdruk meer opvalt.

Recente krantenartikelen uit die betreffende regio’s gaan over de vraag of datacenterexploitanten hun publieke verklaringen over de impact van hun faciliteiten op het milieu wel nakomen. Daarbij wordt direct een link gelegd met de ophef rond het watergebruik van Microsoft in Middenmeer.

Kortom: ook in Amerika worden nu dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer bekend zijn. Eerst stroom (Dublin, Frankfurt, Amsterdam en in Amerika Ashburn), nu water (Middenmeer en Phoenix).

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.