Impact van datacenters op het milieu is vaak niet duidelijk

Veel IT-beslissers hebben moeite de impact van hun datacenter(s) op het milieu in kaart te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van The Green Grid.

100723_GreenGrid 71% stelt de impact op het milieu niet ‘volledig te kunnen kwantificeren’. Ook geeft bijna de helft (43%) van de 150 ondervraagde IT-beslissers toe geen energie-efficiëntie strategie te hebben opgesteld voor hun datacenter(s).

Tegelijkertijd neemt negen van de tien van de deelnemers (88%) datacenters wel mee in hun beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Hierbij ontbreken volgens The Green Grid echter duidelijke definities. “Door geen duidelijke definities op te stellen van energie-efficiëntie kunnen veel IT-beslissers niet profiteren van de bijdrage die datacenters kunnen leveren om deze resultaten te behalen”, zegt Roel Castelein, EMEA Senior Business Transformation Manager in ICT Marketing and Channel Sales bij The Green Grid, tegenover Datacentres.com.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.