Immersed Computing project van Asperitas en EcoRacks ontvangt DEI subsidie

Het eerste project rond Immersed Computing van Asperitas ontvangt een Topsector Energie subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Demonstratie Energie Innovatie (DEI) subsidie wordt toegekend aan een beperkt aantal projecten per jaar die demonstreren te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de energiehuishouding en de economische positie van Nederland verbetert door een technologie te demonstreren die ook in internationaal perspectief als zeer innovatief kan worden beoordeeld.

Immersed Computing is een technologie die datacenters duurzamer, efficiënter en circulair maakt. De oplossing werd een jaar geleden door Asperitas op de markt gebracht en kan worden omschreven als een “datacenter in een box”. Binnen deze oplossing wordt hardware gekoeld met vloeistof door middel van een natuurlijke convectiemethode. Deze technologie zorgt voor een drastische energiebesparing van de IT-hardware en de datacenterfaciliteiten. De modulaire Immersed Computing systemen van Asperitas maken het mogelijk datacenters circulair te maken, waarbij minimaal 98% van de stroom die door de IT wordt gebruikt wordt omgezet in een andere vorm van energie: warm water tot 65 graden.

asperitas-immersed-computing

Immersed Computing van Asperitas (bron foto: Asperitas)

300kW op minder dan 40m2

Datacenter EcoRacks in Eindhoven gaat gebruik maken van de technologie en richt daar een aparte hal voor in. De datacenterruimte gaat 300 kW aan IT faciliteren op minder dan 40m2. Dit terwijl een gemiddeld luchtgekoeld datacenter zou bijna tien keer meer vloeroppervlakte gebruiken. Met de implementatie kan de energievraag voor koeling volgens EcoRacks worden teruggebracht tot een 1% aandeel voor deze hal. Het hergebruiken van de energie is niet opgenomen in het DEI project, maar het is wel de ambitie van EcoRacks en verschillende stakeholders om dat te gaan doen.

De ontwikkeling van Immersed Computing is in een vroeg stadium ook ondersteund door een innovatiekrediet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een krediet dat na een uitgebreide selectieprocedure kan worden toegekend voor de ontwikkeling van vernieuwende Nederlandse technologie met internationale potentie. Daarnaast is de oplossing opgenomen in de Energie-investeringsaftrek (EIA) lijst van dezelfde organisatie, om eindgebruikers te ondersteunen die investeren in de energiebesparende oplossing.

Innovatieve projecten ondersteunen

Martin Duits van RVO over de ondersteuning: “RVO ziet veel mogelijkheden, deze ontwikkeling past perfect in het streven naar verduurzaming. Het Innovatiekrediet richt zich op de ontwikkeling van dit soort veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief, die een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en een duurzame groei van de Nederlandse economie. De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. RVO.nl is trots dat ze heeft bijgedragen in kennis, geld en advies.”

Asperitas is aanwezig op CloudFest in Duitsland van 13-15 maart 2018. Het bedrijf kondigt aan op het event nieuwe samenwerkingen bekend maken en haar technologie te tonen aan de internationale cloud industrie.

Meer over
Lees ook
Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox International heeft de details bekend gemaakt van een overeenkomst om de commerciële HVAC- en koelactiviteiten van Lennox EMEA af te stoten. Syntagma Capital, een Europese private onderneming, zal de activa van Lennox in EMEA overnemen.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken l1

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.