IDC: 'Servermarkt in EMEA-regio was in Q4 2013 3,7 miljard dollar waard'

euros

De markt voor servers in de EMEA-regio was in het vierde kwartaal van 2013 3,7 miljard dollar waard. Dit is een daling van 5,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. In totaal werden 606.548 units tijdens het kwartaal verscheept, wat een daling van 0,3 procent is.

Dit blijkt uit de laatste EMEA Server Tracker van IDC. Als we kijken naar de groei van kwartaal op kwartaal ontstaat een positiever beeld. De omzet van de markt steeg 28,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Het aantal verscheepte units nam toe met 13,2 procent. De markt lijkt zich dus te herstellen.

12,4 miljard dollar omzet

De servermarkt in de EMEA-regio was in geheel 2013 goed voor een omzet van 12,4 miljard dollar. Dit is 5,3 procent minder dan in 2012. Ook het aantal verscheepte units is gedaald, al is deze daling wel minder groot. 2,2 miljoen units werden in totaal in 2013 verscheept, wat 2,7 procent minder is dan een jaar eerder. De markt krimpt dus, maar het tempo waarin dit gebeurt neemt af. In 2012 was de omzet in de markt nog met 9,6 gedaald, terwijl het aantal verscheepte units 5 procent lager lag.

De totale omzet uit x86-servers bedroeg 2,8 miljard dollar. Deze servers zijn hiermee goed voor een marktaandeel van 75,8 procent. Dit is 6,6 procent hoger dan in 2012, maar juist 5,7 procent lager dan in het derde kwartaal van 2013. IDC stelt dat deze cijfers de verschuiving naar meer high-end servers aantonen, waarbij klanten vaker kiezen voor modellen die voorzien zijn van de laatste generatie x86-processors.

Non-x86-servers

In totaal werden 6.250 non-x86-servers verscheept tijdens het vierde kwartaal. Deze units waren goed voor een omzet van 888 miljoen dollar, wat een daling is van 25,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Het aantal verkochte non-x86-servers loopt al langer terug. In het derde kwartaal daalde het aantal met 22,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012.

Lees ook
TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomve1