Het is goed dat datacenters over het milieu moeten rapporteren

Uptime_Institute-280210.png

Het Uptime Institute beantwoordt in een recent artikel de vraag waarom datacenters steeds meer met het milieu te maken krijgen. De puntsgewijze opsomming van de oorzaken is verhelderend. Voor iedereen die op hoofdlijnen wil weten wat er speelt is dit een goed startpunt.

Waarom moeten datacenters meer aandacht besteden aan het milieu? Voorafgaand aan die vraag hoort eigenlijk te staan wat “milieu” is. Het Uptime Institute kiest ervoor “klimaat” en “klimaatverandering” centraal te stellen. Die twee hebben veel met “milieu” te maken, maar weet wel dat het geen perfecte synoniemen zijn. Dat zal later ook wel blijken als het gaat over wet- en regelgeving.

TCFD (Taskforce on Climate-related Financial Disclosures) is volgens de auteurs een van de twee belangrijkste redenen waarom datacenters naar het milieu moeten kijken. Kijken om daarna te gaan meten, bijhouden en rapporteren. De regels en scope van TCFD rapportages komen niet uit de lucht vallen. Het idee is in 2015 voor het eerste bekend gemaakt. De regels zijn gelinkt aan “Basel”. Die Zwitserse stad is de naamgever voor financiële regels en dus ook rapportages.

Onder de TCFD regels moeten bedrijven rapporteren over het effect van een organisatie op het mondiale klimaat. De regels moeten leiden tot consistente en vergelijkbare klimaatgerelateerde informatie van bedrijven. Met betere informatie kunnen ondernemingen in staat zijn klimaatgerelateerde risico's en kansen op te nemen in hun risicobeheer, strategische planning en besluitvormingsprocessen. In het artikel van het UI wordt in de indruk gewekt dat de TCFD regels gelden voor overheden en hun leveranciers. Dat komt niet overeen met de tekst van de TFCD website, daar is sprake van bedrijven.

De tweede reden waarom het milieu hoog op de agenda moet staan is de herziene Europese richtlijn inzake energie-efficiëntie (EED). Belangrijk punt daarbij is: in 2024 moet voor het eerste gerapporteerd gaan worden en wel over het voorliggende jaar. Dus per 1 januari 2023 moeten bedrijven de milieu impact gaan bijhouden.

Volgens het UI moet iedere ondernemer met 100 kilowatt of meer IT-belasting in een datacenter het energieverbruik, opslag van gegevensverkeer, efficiëntieverbeteringen en diverse andere facilitaire gegevens rapporteren. Zij moeten periodieke energieaudits uitvoeren en openbaar maken.

Dit zijn inderdaad twee belangrijke redenen. Maar er speelt nog meer. De Nederlandse gemeentes Middenmeer en Zeewolde staan ondertussen synoniem voor kritiek op datacenters en de vermeende milieuvoetafdruk. Wereldwijd heeft men meegekregen dat “de publieke opinie” ten nadele van datacenters kan uitvallen als opeens milieuaspecten ter sprake worden gebracht. Alleen al daarom is het een goede zaak dat datacenters verplicht gaan worden te rapporteren, zoals de EED en TCFD voorschrijven. Die rapportages moeten leiden tot meer data en meer transparantie. Dat kan bij bepaalde discussies het lont uit het vat halen.

Lees ook
Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1