Grote kans voor datacenterindustrie: OpenAI's plan voor mega-datacenters

witte-huis-rene-deanda-zfKlCKK-Ql0-unsplash

OpenAI heeft een ambitieus plan gepresenteerd aan de Biden-administratie dat de datacenterindustrie in de Verenigde Staten en daarbuiten, evenals de toeleveranciers een stevige impuls zou kunnen geven. Tijdens een recente bijeenkomst in het Witte Huis, waar OpenAI's CEO Sam Altman en andere techleiders aanwezig waren, heeft het bedrijf een document met overheidsfunctionarissen gedeeld waarin het pleit voor de bouw van gigantische datacenters die qua energieverbruik vergelijkbaar zijn met complete steden.

Het AI-bedrijf benadrukt dat deze grootschalige uitbreiding van datacentercapaciteit cruciaal is voor de ontwikkeling van geavanceerdere AI-modellen en om de concurrentie met China aan te gaan. Het voorstel omvat de bouw van datacenters met een capaciteit van 5 gigawatt per stuk in verschillende Amerikaanse staten. Om dit in perspectief te plaatsen: 5 gigawatt staat gelijk aan de capaciteit van vijf kernreactoren of genoeg energie om bijna 3 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.  

Volgens het document, dat werd ingezien door Bloomberg News en waarover Yahoo als een van de eerste schreef, zouden dergelijke investeringen niet alleen een aanzienlijke economische impact hebben, maar ook bijdragen aan de nationale veiligheid van de VS. Het opzetten van deze datacenters zou tienduizenden nieuwe banen creëren, het bruto binnenlands product (BBP) een stevige boost geven en ervoor zorgen dat de VS zijn leidende positie in AI-ontwikkeling behoudt.  

Om deze visie te realiseren, benadrukt OpenAI dat er beleidsmaatregelen nodig zijn die de capaciteit van datacenters vergroten. Zonder een ondersteunend beleid dat de ontwikkeling van deze mega-faciliteiten mogelijk maakt, zouden de in het document genoemde voordelen moeilijk te behalen zijn. OpenAI suggereert dat een strategische aanpak waarbij de overheid een faciliterende rol speelt, van vitaal belang is voor de toekomstige technologische dominantie van de VS.  

Als het idee van OpenAI wordt overgenomen door de Biden-administratie, zou dit een ongekende impuls betekenen voor de datacenterindustrie en de toeleveranciers daarvan. De vraag naar bouwmaterialen, technologie, koelingssystemen en personeelscapaciteit zou fors toenemen, wat ook weer de aanjager kan zijn voor innovaties binnen de sector. Leveranciers van hardware en software, bouwbedrijven en technische dienstverleners zouden aanzienlijke groeimogelijkheden zien als onderdeel van deze grootschalige infrastructuurprojecten. Daarnaast zou de enorme vraag naar energiebeheer en duurzame energieoplossingen kansen bieden voor bedrijven die zich richten op hernieuwbare energiebronnen en efficiënt energiegebruik. De schaalgrootte van deze datacenters zou ook kunnen leiden tot nieuwe standaarden in de sector, zowel op het gebied van technologie als duurzaamheid. 

Foto van René DeAnda via Unsplash

Meer over
Lees ook
Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor het hergebruik van restwarmte van datacenters. Hoewel de praktijk in ons land soms als ingewikkeld wordt beschouwd, laten recente ontwikkelingen in Duitsland zien dat dit in werkelijkheid wel degelijk mogelijk is.

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Volgens de Amsterdamse zender AT5 is een project voor de levering van restwarmte door een datacenter afgeblazen. Niet voor de eerste keer blijkt het in de hoofdstad gewoon onmogelijk tot een fatsoenlijke businesscase te komen.

NorthC haalt bakzeil bij geschilbeslechting ACM over GTV

NorthC haalt bakzeil bij geschilbeslechting ACM over GTV

NorthC exploiteert datacenters, waarvan bij het gros voorheen NL-DC op de gevel stond en daarvoor nog KPN-datacenters. Een van die gebouwen staat in Almere en dat is de aanleiding voor een geschil met netbeheerder Liander. ACM is gevraagd om geschilbeslechting en dat heeft geleid tot een weinig verrassend, maar wel interessant, besluit.