Grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld geopend in Singapore

zonnepanelen

Het grootste drijvende veld met zonnepanelen ter wereld is geopend in Singapore. In een pilotproject wordt de effectiviteit van een dergelijk systeem onderzocht. De test duurt zes maanden. Ook voor datacenters kan een dergelijk systeem interessant zijn.

Dit melden verschillende media, waaronder Channel News Asia, AsiaOne en The Straits Times. Het project is opgezet door het Solar Energy Research Institute Singapore en kost in totaal 11 miljoen dollar. Het veld met zonnepanelen is in totaal één hectare groot en ligt in het Tengeh Reservoir. Door dit reservoir te bedekken met zonnepanelen hoopt Singapore twee vliegen in één klap te slaan door enerzijds duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd verdamping van water uit het reservoir tegen te gaan.

In het veld worden verschillende systemen voor het opwekken van zonne-energie getest. Ieder systeem heeft een capaciteit van 1kW. Na afloop van de test worden de twee best presterende systemen geselecteerd voor een tweede proef, waarbij de capaciteit per systeem wordt opgevoerd tot 2kW. Bij de test wordt daarnaast gekeken naar de impact van de panelen op de biodiversiteit en waterkwaliteit in het reservoir. Dit aspect wordt onderzocht door de Public and Utilities Board, het nationale wateragentschap van Singapore.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.