Grootste datacenter van Europa gaat gebruik maken van containers op basis van Rittal RiMatrix S

lefdal-maloy-noorwegen

In Måløy aan de Noorse westkust moet op 120.000 m2 het Lefdal Mine Datacenter (LMD). Het datacenter moet met een capaciteit van 100 MW het grootste datacenter van Europa worden. LMD gaat in het datacenter gebruik maken containers op basis van RiMatrix S, een modulair systeem dat door Rittal in samenwerking met LMD en IBM is ontwikkeld. De eerste units worden in 2016 geïnstalleerd en in gebruik genomen.

De 120.000 m2 oppervlak van de LMD wordt verdeeld over vijf verschillende etages in een voormalig mineralenmijn in Måløy, ongeveer 500 km ten noordwesten van Oslo. Voor de exploitatie wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt (wind, water) en de koeling vindt plaats met zeewater uit de aangrenzende fjord. Het datacenter krijgt een PUE (Power Usage Effectiveness) van minder dan 1,1.

RiMatrix S

Voor de IT-infrastructuur ontwikkelde Rittal samen met LMD en IBM gestandaardiseerde modules op basis van RiMatrix S. De units zijn ondergebracht in containers, voorgeconfigureerd, getest, schaalbaar en snel leverbaar. In totaal zijn vijf verschillende modules ontwikkeld met tien of twaalf serverracks. Iedere unit is voorzien van een netwerkrack, inclusief de Rittal klimatiseringsoplossing Liquid Cooling Package (LCP). De LCP zuigt de warme afvoerlucht van de servers aan de achterzijde aan, koelt deze met warmtewisselaars af en blaast de gekoelde lucht in de koude gang voor het serverniveau.

Klanten kunnen kiezen voor 5, 10 of 20 kW vermogen per rack. Ook redundante stroomverdeling en -beveiliging zijn in de modules geïntegreerd. Met n+1 en 2n zijn twee redundantiemogelijkheden beschikbaar. De computerruimtemodules worden vooraf geconfigureerd en voorzien van het gewenste veiligheidsniveau, waarna deze direct in de mijn kunnen worden geplaatst. De units zijn daarnaast modulair en schaalbaar, waardoor eenvoudig extra capaciteit kan worden toegevoegd.

Containers in mijnschachten

De containers van Rittal worden geplaatst in de mijnschachten die in de mijn aanwezig zijn. Deze zijn bereikbaar via grote wegen, die oorspronkelijk zijn aangelegd voor mijnbouwmachines. Vrachtwagens kunnen de containers hierdoor direct naar de juiste locatie in het datacenter rijden.

Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.