<


Grootste datacenter van Europa gaat gebruik maken van containers op basis van Rittal RiMatrix S

lefdal-maloy-noorwegen

In Måløy aan de Noorse westkust moet op 120.000 m2 het Lefdal Mine Datacenter (LMD). Het datacenter moet met een capaciteit van 100 MW het grootste datacenter van Europa worden. LMD gaat in het datacenter gebruik maken containers op basis van RiMatrix S, een modulair systeem dat door Rittal in samenwerking met LMD en IBM is ontwikkeld. De eerste units worden in 2016 geïnstalleerd en in gebruik genomen.

De 120.000 m2 oppervlak van de LMD wordt verdeeld over vijf verschillende etages in een voormalig mineralenmijn in Måløy, ongeveer 500 km ten noordwesten van Oslo. Voor de exploitatie wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt (wind, water) en de koeling vindt plaats met zeewater uit de aangrenzende fjord. Het datacenter krijgt een PUE (Power Usage Effectiveness) van minder dan 1,1.

RiMatrix S

Voor de IT-infrastructuur ontwikkelde Rittal samen met LMD en IBM gestandaardiseerde modules op basis van RiMatrix S. De units zijn ondergebracht in containers, voorgeconfigureerd, getest, schaalbaar en snel leverbaar. In totaal zijn vijf verschillende modules ontwikkeld met tien of twaalf serverracks. Iedere unit is voorzien van een netwerkrack, inclusief de Rittal klimatiseringsoplossing Liquid Cooling Package (LCP). De LCP zuigt de warme afvoerlucht van de servers aan de achterzijde aan, koelt deze met warmtewisselaars af en blaast de gekoelde lucht in de koude gang voor het serverniveau.

Klanten kunnen kiezen voor 5, 10 of 20 kW vermogen per rack. Ook redundante stroomverdeling en -beveiliging zijn in de modules geïntegreerd. Met n+1 en 2n zijn twee redundantiemogelijkheden beschikbaar. De computerruimtemodules worden vooraf geconfigureerd en voorzien van het gewenste veiligheidsniveau, waarna deze direct in de mijn kunnen worden geplaatst. De units zijn daarnaast modulair en schaalbaar, waardoor eenvoudig extra capaciteit kan worden toegevoegd.

Containers in mijnschachten

De containers van Rittal worden geplaatst in de mijnschachten die in de mijn aanwezig zijn. Deze zijn bereikbaar via grote wegen, die oorspronkelijk zijn aangelegd voor mijnbouwmachines. Vrachtwagens kunnen de containers hierdoor direct naar de juiste locatie in het datacenter rijden.

Lees ook
Meer Innovatie

Meer Innovatie

Er is steeds meer aandacht voor de milieuimpact van datacenters. De cijfers die daarbij gehanteerd worden, variëren sterk. Dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk, want de belangen zijn groot en waar de een vooral kijkt naar het milieu-aspect, ziet de ander vooral een bedreiging voor een economisch sterk product.

Verbeterde veiligheid en flexibiliteit en meer vermogen met SMISSLINE TP

Verbeterde veiligheid en flexibiliteit en meer vermogen met SMISSLINE TP

Flexibel en schaalbaar – dat wil je als datacenter zijn. Want alleen dan kan groei snel en eenvoudig worden opgevangen. En als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat groei op de meest onverwachte momenten in een stroomversnelling kan raken. Groei en uitbreiding moeten echter ook veilig en beheersbaar zijn. Met SMISSLINE TP biedt...

Panduit introduceert in diepte verstelbaar open rack voor datacenters

Panduit introduceert in diepte verstelbaar open rack voor datacenters

Het Panduit Adjustable Depth 4 Post Rack combineert de stabiliteit van een patchkast met de toegankelijkheid van een open rack om datacenterbeheerders meer flexibiliteit te geven bij het ontwerpen van netwerken. Voor upgrades in datacenters en computerruimten van bedrijven is vaak een dieper rack nodig. Het direct leverbare Adjustable Depth...