Grootste datacenter van Europa gaat gebruik maken van containers op basis van Rittal RiMatrix S

lefdal-maloy-noorwegen

In Måløy aan de Noorse westkust moet op 120.000 m2 het Lefdal Mine Datacenter (LMD). Het datacenter moet met een capaciteit van 100 MW het grootste datacenter van Europa worden. LMD gaat in het datacenter gebruik maken containers op basis van RiMatrix S, een modulair systeem dat door Rittal in samenwerking met LMD en IBM is ontwikkeld. De eerste units worden in 2016 geïnstalleerd en in gebruik genomen.

De 120.000 m2 oppervlak van de LMD wordt verdeeld over vijf verschillende etages in een voormalig mineralenmijn in Måløy, ongeveer 500 km ten noordwesten van Oslo. Voor de exploitatie wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt (wind, water) en de koeling vindt plaats met zeewater uit de aangrenzende fjord. Het datacenter krijgt een PUE (Power Usage Effectiveness) van minder dan 1,1.

RiMatrix S

Voor de IT-infrastructuur ontwikkelde Rittal samen met LMD en IBM gestandaardiseerde modules op basis van RiMatrix S. De units zijn ondergebracht in containers, voorgeconfigureerd, getest, schaalbaar en snel leverbaar. In totaal zijn vijf verschillende modules ontwikkeld met tien of twaalf serverracks. Iedere unit is voorzien van een netwerkrack, inclusief de Rittal klimatiseringsoplossing Liquid Cooling Package (LCP). De LCP zuigt de warme afvoerlucht van de servers aan de achterzijde aan, koelt deze met warmtewisselaars af en blaast de gekoelde lucht in de koude gang voor het serverniveau.

Klanten kunnen kiezen voor 5, 10 of 20 kW vermogen per rack. Ook redundante stroomverdeling en -beveiliging zijn in de modules geïntegreerd. Met n+1 en 2n zijn twee redundantiemogelijkheden beschikbaar. De computerruimtemodules worden vooraf geconfigureerd en voorzien van het gewenste veiligheidsniveau, waarna deze direct in de mijn kunnen worden geplaatst. De units zijn daarnaast modulair en schaalbaar, waardoor eenvoudig extra capaciteit kan worden toegevoegd.

Containers in mijnschachten

De containers van Rittal worden geplaatst in de mijnschachten die in de mijn aanwezig zijn. Deze zijn bereikbaar via grote wegen, die oorspronkelijk zijn aangelegd voor mijnbouwmachines. Vrachtwagens kunnen de containers hierdoor direct naar de juiste locatie in het datacenter rijden.

Lees ook
NEN publiceert Safety Cube Methode voor ontwerp, engineering en integratie van systemen en producten

NEN publiceert Safety Cube Methode voor ontwerp, engineering en integratie van systemen en producten

De Safety Cube Methode legt de basis voor een veilige en juiste systeemontwerpen en systeemintegratie door drie componenten ‘mensen’, ‘technisch systeem’ en de ‘omgeving’ en de snijvlakken tussen deze componenten integraal te benaderen in het technisch ontwerpproces. NEN nodigt belanghebbende partijen uit feedback te geven.

Dutch Datacenter Index september 2020

Dutch Datacenter Index september 2020

Gedurende de zomer is de indruk bevestigd dat de impact van Covid-19 op de datacenteractiviteit beperkt blijft. Toch zien we dat er aanhoudende zorgen zijn over de liquiditeit van klanten, en houden single tenant-datacenters de hand op de knip.

Vertiv lanceert monitoringoplossing met krachtige mogelijkheden voor kleine en middelgrote edge-datacenters

Vertiv lanceert monitoringoplossing met krachtige mogelijkheden voor kleine en middelgrote edge-datacenters

Vertiv, wereldwijd leverancier van kritieke digitale infrastructuur- en continuïteitsoplossingen, lanceert Vertiv™ Environet™ Alert. Deze nieuwe softwareoplossing biedt grootzakelijke infrastructuurmonitoring- en beheer-mogelijkheden voor kleine datacenters en edge-omgevingen. Vertiv™ Environet™ Alert is wereldwijd beschikbaar