Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Alfen Energy Storage

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Terwijl voor- en tegenstanders van energy services die datacenters aan de netbeheerders zouden kunnen leveren het nog lang niet met elkaar eens zijn, zien we in andere segmenten van de economie grootschalige batterijprojecten tot stand komen. Waardoor nu ineens blijkt dat de datacenterindustrie weliswaar veel praat over Battery Energy Storage (BES) systemen, maar de grootste van ons land binnenkort ver van het hart van onze datacenterindustrie staat opgesteld. Niet in Amsterdam maar in Vlissingen.

‘Alfen en SemperPower bouwen het grootste batterij-energieopslagsysteem dat ooit in Nederland is neergezet’, meldt de website BouwEnInstallatieHub.nl. ‘Het opslagsysteem met de naam Project Pollux bevindt zich in Vlissingen en biedt met behulp van Alfen’s TheBattery Elements een oplossing voor twee van de grootste problemen van de energietransitie: onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen’.

De energieopslagsystemen zijn op maat gemaakt voor verschillende markten en toepassingen, maar altijd gebaseerd op dezelfde ontwerpprincipes om prestaties, flexibiliteit, modulariteit en duurzaamheid te garanderen. Alfen zal het grootschalige energieopslagsysteem ontwerpen, leveren, installeren, testen en onderhouden, terwijl SemperPower het zal ontwikkelen, financieren en exploiteren. In het vierde kwartaal van 2023 zal het systeem operationeel zijn.

Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen

ELINEX Power Solutions B.V. betreedt de markt van BESS oplossingen

ELINEX Power Solutions B.V., gevestigd leverancier van noodstroomoplossingen, breidt haar portfolio uit met BESS oplossingen. BESS staat voor “Battery Energy Storage System” ofwel “Batterij Energieopslag Systeem”.

Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren overgenomen

Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren overgenomen

DIF, een Nederlandse investeerder in kritieke infrastructuren als telecommunicatie maar bijvoorbeeld ook fabrikanten van batterijen, is overgenomen door CVC Capital Partners.