Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5.000 banen op

datacenter-werkgelegenheid-2020 pdf.png

De datacentersector wordt een steeds belangrijkere bron van werk. Digitaal werk en onderwijs is vaker de standaard, waardoor de vraag naar datacenterdiensten en -personeel gestaag groeit. Scholen zetten meer in op deze trend, wat leidt tot versnelling van onderwijsinnovatie. Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA), Workrate en Interxion: A Digital Realty Company, brengen deze ontwikkelingen in kaart in het onderzoek Datacenters & Werkgelegenheid 2021, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pb7 Research.  

Het rapport laat zien dat het aantal medewerkers binnen datacenters met gemiddeld 8 procent per jaar toeneemt, van ca 5.000 in 2021 tot meer dan 7.100 in 2026. Daarnaast zorgen datacenters voor veel banen bij toeleveranciers die datacenters ontwerpen, bouwen, inrichten, beveiligen en allerlei andere diensten en producten leveren. In 2026 zijn zo’n 9.000 mensen indirect werkzaam in de branche, een stijging van 3.000 banen ten opzichte van 2021. Bij elkaar komt de groeiverwachting neer op 5.000 extra banen. Door de snelle groei van de sector vormt het vinden van voldoende technisch personeel een forse uitdaging, blijkt uit het rapport.

Stimulans voor techniek en onderwijsinnovatie

Enkele jaren terug was er nog geen enkele vorm van datacenteronderwijs beschikbaar in Nederland. Dit was de reden voor initiatiefnemers DDA, Interxion en Workrate om in 2019 een onderzoek uit te voeren, met als doel om de arbeidsbehoeftes in kaart te brengen en om te onderzoeken waar de kansen liggen. 

Stijn Grove, directeur van de DDA: “We hebben al jaren te maken met een personeelstekort. Met name de vraag naar datacenter engineers, verantwoordelijk voor de technische en operationele ondersteuning, was groot. Met de voorspelde toename in werkgelegenheid hebben we alle zeilen bijgezet en als branche diverse arbeidsmarktinitiatieven op touw gezet.”

Dit leidde tot samenwerkingen in heel Nederland tussen branche en onderwijs, met als resultaat diverse, innovatieve onderwijsprojecten. Inmiddels heeft DDA, samen met SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), het onderwijs, en de datacenterbranche diverse MBO-opleidingen opgezet voor technische beroepen als Datacenter Technician en Datacenter Facility Engineer. Daarnaast wordt er breed samengewerkt met HBO-studenten over duurzaamheidsvraagstukken en is er een omscholingstraject opgezet op initiatief van de branche.

Veel terrein te winnen op diversiteit en inclusiviteit

Volgens het onderzoek is er – ondanks de lopende projecten – nog veel werk aan de winkel; er zijn nog steeds meer dan zeshonderd open vacatures. Met het structurele tekort aan technische krachten, zijn datacenters erbij gebaat om breder te kijken en ook andere talentgroepen te bereiken. Met 3 procent aan vrouwelijke technici kan de branche nog terrein winnen. Daarnaast zijn ook veteranen, hoogopgeleide statushouders en jongeren met een migratieachtergrond groepen met arbeidspotentieel.

Melissa Scholten, Marketing & Communicatie Executive bij Interxion: “Dit onderzoek brengt aan het licht dat meer diversiteit binnen onze sector hard nodig is. Niet alleen om een inclusievere sector te worden, maar om tevens door te blijven groeien en de digitalisering te kunnen bijbenen.”

Meer gespecialiseerde beveiligers nodig voor hightech faciliteiten>

Naast technischer opgeleid personeel, is er tevens beveiligingspersoneel nodig, waarvan er nu zo’n 750 zijn. In 2021 loopt dit aantal op tot 1.200. Zij zorgen voor de veiligheid binnen en rondom de datacenters. Als gastheer optreden tijdens het gecontroleerd binnenlaten van bevoegden en het lopen van veiligheidsrondes is voor een datacenter een onmisbare functie. Ondanks de verwachte groei, worden geen tekorten verwacht voor deze groep omdat deze veelal uitbesteed aan een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf.

Marc Scholten, Marketing & Designer bij Workrate: “Als je aan beveiligers denkt, dan denk je al gauw aan mensen die voornamelijk veiligheidsrondes lopen en alles in de gaten houden. Dat klopt. Wij zien echter met dit onderzoek dat er tegenwoordig veel meer componenten zijn zoals gastheerschap en sociale vaardigheden die even belangrijk zijn geworden.”

Lees ook
AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.