Groei zwakt af, optimisme blijft

ddi-8

In de meting van augustus zien we dat datacenterbeslissers minder positief zijn over de groei voor de korte termijn. In de maanden voor de zomervakantie zagen we nog dat het beeld in de Dutch Datacenter Index steeds positiever werd. Vooral multitenant datacenters kampen met een minder positief sentiment. Ondanks de tijdelijke vertraging, blijft men zeer optimistisch over de langere termijn. 

Ondanks de late hittegolf eind augustus, zullen de meeste Nederlanders zich van deze zomer vooral de kou en de regen herinneren. Zo wist ook de Nederlandse datacenterzomer de verwachtingen niet waar te maken. Hoewel het gebruikelijk is dat de activiteiten in de zomer wat komen stil te staan, zien we nu ook dat de korte termijnverwachtingen duidelijk terugvallen ten opzichte van onze laatste meting in juni. Terwijl multitenant datacenters een stabiel positief sentiment laten zien, zijn het vooral de multitenant datacenters die aangeven minder positief te zijn over de groei van vierkante meters, vermogen en investeringen.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Augustus 2016

  Jun – Aug Sep – Nov Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 52 57 61
Vermogen 55 61 67
Investeringen 57 62 70
Totaal 55 61 67
       
Multi-tenant 59 63 77
Single tenant 52 59 60

Vooruitblik

Mochten we in juni nog een record optekenen bij de driemaandelijkse vooruitblik, deze maand zien we dat we een veer moeten laten. De korte termijn index zakt maar liefst 5 punten ten opzichte van juni. Wellicht valt het effect van de Meldplicht Datalekken en de Safe Harbor-discussie toch tegen en wordt daardoor minder groei ingecalculeerd. Hoewel we aan deze externe drijfveren inmiddels de Brexit kunnen toevoegen, moeten we vaststellen dat ook het positieve effect daarvan nog niet vaststaat en ook niet op korte termijn gerealiseerd gaat worden.

Desalniettemin is het sentiment in de 12 maandelijkse vooruitblik juist gegroeid, zei het met een enkel puntje. Het vertrouwen in de groei zien we zowel bij multitenant als singletenant datacenters terug en zien we ook terug in de aangekondigde investeringen van diverse datacenter providers. En zo kunnen we deze datacenterzomer nog met warme vooruitzichten besluiten.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Augustus 2014 - Augustus 2016

ddi-augustus

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research