Greenhouse opent DC3: nieuw datacenter regio Rotterdam/Den Haag

2025 02 GHDC Opening DC

Of het goed gaat met Greenhouse Datacenters? Met de recente opening van DC3 in ’t Westland in de regio Rotterdam/Den Haag heeft de colocatieprovider een derde datacenter toegevoegd, wederom een moderne Tier 3 colocatiefaciliteit. Gevestigd in Naaldwijk, dichtbij DC1 en DC2.

“De echte vraag zou misschien moeten zijn: gaat het goed met onze colocatieklanten? Het antwoord daarop mag u zelf invullen,” zegt Richard Boogaard, Sales Director van Greenhouse Datacenters. “Een groot voordeel van de regio Rotterdam/Den Haag is dat er, in tegenstelling tot Amsterdam, nauwelijks beperkingen zijn als het gaat om de groei van datacenters. Waar Amsterdam te maken heeft met energietekorten en een bouwstop, biedt deze regio volop stroomcapaciteit om de IT-infrastructuren van onze colocatieklanten te ondersteunen. Dit geeft MKB, enterprises, managed service providers en system integrators de garantie van een schaalbare en toekomstbestendige colocatie-oplossing, nu verder versterkt door de toevoeging van Greenhouse DC3.”

Met een totale capaciteit van 2,4 MW biedt het nieuwe datacenter voldoende ruimte om aan de groeiende behoeften en schaalvergroting van klanten te voldoen.

“Het Westland in de regio Rotterdam/Den Haag is momenteel een strategisch belangrijke locatie voor datacenters in Nederland,” zegt Richard Boogaard. “De capaciteitskaart van Netbeheer Nederland bevestigt dat. Wij hebben hier niet te maken met netcongestie, zoals in Amsterdam, terwijl de latency tussen de datacenters van Greenhouse en Amsterdam minder dan 1ms is. Onze klanten, waaronder behoorlijk wat MSP’s en system integrators, hebben daarmee directe toegang tot de zeekabels in Amsterdam. Daarnaast liggen er ook plannen voor het aan land brengen van een zeekabel in Rotterdam. De strategische waarde van de ligging van Greenhouse’s datacenters in ’t Westland neemt daardoor verder toe.”

‘Tier 4 Kwaliteitsontwerp’

Het nieuwe Greenhouse DC3 datacenter is redundant uitgevoerd. De gehele faciliteit is ontworpen volgens een Tier 3 standaard, maar bevat op UPS-niveau een 2N+1-configuratie. Dit betekent dat er twee Uninterruptible Power Supply (UPS)-systemen zijn geïnstalleerd, die elk de volledige IT-load van het datacenter kunnen dragen. Een extra compacte UPS-module biedt aanvullende back-upcapaciteit, wat zorgt voor maximale bedrijfszekerheid. Ook het koelsysteem is redundant opgezet: dubbele ringleidingen minimaliseren de kans op onderbrekingen en zorgen voor optimale betrouwbaarheid.

“Dankzij deze robuuste architectuur voldoet Greenhouse DC3 op verschillende vlakken zelfs aan Tier 4-standaarden,” zegt Nick de Jong, Director Datacenter Operations bij Greenhouse Datacenters. “Het ontwerp van DC3 komt grotendeels voort uit onze eigen expertise, hoewel we voor de realisatie nauw samenwerken met gespecialiseerde partners zoals Eaton, Zwart Techniek, Zwarts Bouwbedrijf en Stulz. Door deze diepgaande technische kennis in eigen huis te hebben, kunnen we klanten 24/7 direct ondersteunen bij vraagstukken op het snijvlak van IT-infrastructuur en elektrotechniek. Onze engineers hebben jarenlange ervaring en een grondige kennis van alle cruciale aspecten binnen de datacenteromgeving.”

Private Equity Kapitaal voor Groei

De uitbreidingsambities van Greenhouse worden ondersteund door het Britse investeringsfonds Freshstream, dat vorig jaar een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft verworven. Hoewel Greenhouse volgens Freshstream al een financieel solide onderneming was, vereisen nieuwe datacenterontwikkelingen aanzienlijke kapitaalinvesteringen. Dankzij deze samenwerking kan de groei verder worden versneld, met plannen voor nieuwe faciliteiten in de regio en zelfs een mogelijke ontwikkeling van Greenhouse DC4.

“Freshstream hanteert een langetermijnstrategie met een sterke focus op duurzaamheid. Dit stelt ons in staat om strategisch vooruit te plannen en colocatieklanten nog pro-actiever te ondersteunen,” zegt Richard Boogaard. “Tegelijkertijd geeft het klanten de zekerheid van een betrouwbare en stabiele datacenterpartner die moeiteloos meegroeit met hun IT-infrastructuur en bedrijfsbehoeften. Bovendien brengt Freshstream waardevolle expertise in bedrijfsontwikkeling en strategisch management, wat Greenhouse-klanten extra garanties biedt.”

DCIM, Energiebeheer, Modulaire Setup

DC3 behoudt de modulaire opzet die eerder in DC2 succesvol is toegepast. Hierdoor hebben colocatieklanten maximale flexibiliteit. Zij kunnen klein starten en opschalen naarmate hun behoeften groeien, zonder direct te betalen voor volledige capaciteitsafname.

Kostenbeheersing is een speerpunt binnen Greenhouse. “Datacenterontwikkeling is kapitaalintensief, maar wij weten onze kosten beperkt te houden, bijvoorbeeld met een uniek in-house ontwikkeld Data Center Infrastructure Management (DCIM) systeem,” zegt Nick de Jong. “Dit platform creëert een digitale tweeling van de Greenhouse datacenters, waardoor wij data op zaal-, gang- en rackniveau kunnen visualiseren, uitlezen en analyseren. Hierdoor zijn wij in staat om met een relatief compact team proactief te opereren en potentiële storingen te signaleren en verhelpen voordat ze zich voordoen. Voor klanten heeft dat voordelen. Het betekent voor hen lagere kosten en een hoge betrouwbaarheid.”

Duurzaamheid speelt een centrale rol binnen Greenhouse DC3. Het nieuwe datacenter in de regio Rotterdam/Den Haag heeft een zeer lage Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,15, wat niet alleen energie bespaart, maar ook kosten drukt. Het waterverbruik is eveneens minimaal, met een Water Usage Effectiveness (WUE) van slechts 0,380 liter per kWh.

In combinatie met 100% Hollandse windenergie, inclusief certificaat van oorsprong, en een ISO 14001-certificering toont Greenhouse zijn toewijding aan milieubeheer. Hiermee is Greenhouse erop gebrand om zijn colocatieklanten maximale garanties te bieden voor een energie-efficiënte en milieuvriendelijke infrastructuur in de regio Rotterdam/Den Haag.

 

Meer over
Lees ook
Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Op LinkedIn is een discussie gaande over de vraag of Europese datacenters wel klaar zijn voor het draaien van zware AI-workloads. Die discussie wordt verder gevoed door een recent rapport waarin helder wordt gesteld: ‘The European data centre market is not ready for AI customers’.

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Het aantal technologiereuzen dat zijn plannen voor AI-datacenters aanpast, stijgt naar twee. Volgens rapporten van de banken Wells Fargo en TD Cowen heeft Amazon de onderhandelingen over sommige deals rond AI-datacenter, voornamelijk in Europa, stilgelegd.

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Het is de categorie nieuws waarmee Amsterdam tot ver buiten de landsgrenzen de pers zal halen. In en rond de hoofdstad zal er tot 2035 geen ruimte op het elektriciteitsnet voor datacenters worden vrijgemaakt. Dat is het voorstel van wethouder Pels waarover de gemeenteraad volgende maand vergadert.