Green IT Amsterdam organiseert Green IT Week 2015

Stichting Green IT Amsterdam organiseert van 17 t/m 26 november de Green IT Week 2015. Deze periode zullen green IT projecten, evenementen en cases in de spotlight worden gezet. Dat betreft initiatieven die de IT industrie verduurzamen, zoals energie efficiënte datacenters, maar ook slimme IT & energie infrastructuur en oplossingen die bijdragen aan duurzame steden.

De evenementen IT Room Infra, ECP Jaarcongres, het internationale Datacenter Dynamics Converged Europe en het Green IT Leaders Live event maken onderdeel uit van de hoofdagenda van de Green IT Week 2015. Daarnaast organiseren deelnemers van het Green IT Amsterdam consortium side events, zoals Atos Consulting die een intern symposium over groene software organiseert samen met de Vrije Universiteit. Het is de eerste keer dat Green IT Amsterdam dit initiatief organiseert, met de bedoeling hier een jaarlijks evenement van te maken.

Nieuwe Green IT projecten

Tijdens de Green IT Week 2015 zullen er nieuwe projecten worden gelanceerd door Green IT Amsterdam. Het gaat hierbij onder andere om het project Open Data – Slimme Wijken, een kortlopend project in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tot half 2016 zal Green IT Amsterdam met 5 steden open data-initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het behalen van de stedelijke klimaat doelstellingen.

Sinds 2010 werken de IT, energie, datacenter-industrie en kennisinstellingen samen binnen het Green IT Amsterdam consortium. Deze samenwerking heeft eraan bijgedragen dat datacenters energie-efficiënter opereren en ervoor gezorgd dat de thema’s IT en duurzaamheid breed op de agenda zijn gezet.

Green IT thema’s

Bij green IT gaat het om het minimaliseren van de milieu impact binnen IT-processen, maar ook om slimme IT-oplossingen die bij kunnen dragen aan verduurzaming en aan de energietransitie.

Energie-efficiëntie is voor datacenters altijd een belangrijk thema geweest en op dit vlak is er door innovatie veel mogelijk gemaakt. In Amsterdam realiseren de datacenters een energiebesparing van 68 miljoen kWh: een besparing van 15%. Amsterdam staat met 64 grote datacenters in de top 3 van datacenter regio’s in de Europa.

Software

Een actueel thema is energie-efficiënte software en clouddiensten. Tot enkele jaren geleden was er weinig bekend over de footprint van software, maar in het Greening the Cloud project wordt er binnen de regio Amsterdam momenteel gewerkt aan een kennishub op dit thema met 19 organisaties waaronder de kennisinstellingen en de brancheorganisaties Nederland ICT en ISPConnect.

Binnen Europa is er veel aandacht voor het samenbrengen van slimme steden en duurzame datacenters. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden. In Nederland vinden er op dit bijvoorbeeld moment pilots van tools plaats bij Alticom datacenters voor het Europese GEYSER project. Meer informatie over Green IT Week 2015 is hier te vinden.

Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1