Green IT Amsterdam en SDIA bundelen krachten om digitale infrastructuur nog duurzamer te maken

Green IT Amsterdam en SDIA slaan de handen ineen. Beide organisaties hebben een sterke focus op het verduurzamen van de digitale infrastructuur. Samen willen ze innovatieprojecten op het gebied van duurzaamheid initiëren of hier aan deelnemen. Daarnaast gaan beide organisaties samenwerken om de kennis en technologie die zij ontwikkelen zo snel mogelijk commercieel beschikbaar te maken voor de markt. Bijvoorbeeld door startups te creëren die software, clouddiensten en andere tools ontwikkelen en verkopen die door datacenters en andere partijen kunnen worden gebruikt om hun digitale infrastructuur groener te maken.

 

Osseyran Anwar hoogleraar FNWI fotoGillissen-400400

“Nooit eerder was de digitale infrastructuur in Nederland belangrijker dan in deze tijd van COVID-19”, zegt Anwar Osseyran, oprichter van Green IT Amsterdam. “Op dit moment zijn zowel de economie als het sociale leven van veel mensen volledig afhankelijk van datacenters en netwerken. De Nederlandse digitale infrastructuur is van uitstekende kwaliteit en ondersteunt ons land 24/7 - ook tijdens deze pandemie. Toch mogen we niet vergeten dat de impact op het milieu en bijvoorbeeld het energieverbruik van deze infrastructuur aanzienlijk is."

 "Via onze samenwerking met SDIA willen we beter gebruik maken van de kennis die we hebben ontwikkeld om de milieu-impact van datacenters en netwerkinfrastructuren verder te verminderen, zonder concessies te doen aan prestaties, beschikbaarheid of innovatiekansen.”

 

European Reach, Local Impact

Max Schulze Colour400400

Green IT Amsterdam speelt al jaren een belangrijke rol in het ontwikkelen van kennis om de digitale infrastructuur van ons land te verduurzamen. De Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) werd in 2019 in Duitsland gelanceerd. "Ook wij zijn erg gefocust op mogelijkheden om de digitale infrastructuur verder te vergroenen", zegt Max Schulze, voorzitter van SDIA. “Onze focus ligt niet alleen op Duitsland, maar ook op andere landen binnen de EU. We willen onze krachten bundelen met organisaties als Green IT Amsterdam om nauw samen te werken aan het ontwikkelen van kennis, technologie en tools die de digitale infrastructuur van alle lidstaten van de EU ten goede komen. We noemen dit: European Reach, Local Impact."

Het opzetten van een partnership in Nederland stond hoog op het verlanglijstje van SDIA. “Dat ligt natuurlijk ook voor de hand", zegt Schulze. “De Nederlandse digitale infrastructuur - datacenters, netwerken en ICT-kennis - staat wereldwijd hoog aangeschreven. Nederland is daarmee perfect gepositioneerd om de rol van pilot-land op het gebied van duurzaamheid binnen digitaal Europa te spelen.”

Samenwerking

Een van de hoofddoelen van de samenwerking tussen Green IT Amsterdam en SDIA is een initiatief om kennis en technologie actief te ontwikkelen tot producten en tools die commercieel beschikbaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld door startups op te zetten die software, clouddiensten en andere tools verkopen op basis van kennis en technologie die zijn ontwikkeld door zowel Green IT Amsterdam als SDIA.

De samenwerking tussen beide partijen betekent ook dat SDIA-medewerkers een zetel krijgen in het bestuur van Green IT Amsterdam. Tegelijkertijd zullen medewerkers van Green IT Amsterdam een ​​grote rol spelen bij de verdere ontwikkeling van SDIA.

Lees ook
NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1