Google verwerkt IT op locaties met veel CO2-neutrale energie

Google Cloud 400300

Duurzaamheid wordt voor datacenters steeds belangrijker. Google kiest een aanpak waarbij IT-workloads daar worden verwerkt waar een overvloed aan CO2-neutrale energie beschikbaar is.

Interessant aan de aanpak van Google is dat zij die workloads dynamisch kunnen verplaatsen. Het Is dus niet zo dat enkel en alleen gekeken wordt naar de locatie van datacenters, maar ook naar de variaties in de beschikbare energie die voor datacenters beschikbaar is.

Google heeft nu de technologie gereed om IT-workloads te verplaatsen van datacenter naar datacenter, vaak voor slechts enkele uren, waar voldoende CO2-neutrale energie voorhanden is. Daarmee speelt Google een belangrijke rol in een discussie die pas sinds kort op gang lijkt te komen bij colocatie-datacenters maar bijvoorbeeld ook gemeentelijke overheden.

Daarbij speelt de vraag wat eigenlijk de vestigingseisen moeten zijn die we aan datacenters stellen. Tot voor kort was vooral een goed verbinding met Internet Exchanges een belangrijke eis van datacenter operators. Later kwam daar de beschikbaarheid van energie bij. Inmiddels kunnen we daar nog wel enkele eisen aan toevoegen. Bijvoorbeeld de vraag of op de gewenste locatie eventuele restwarmte door andere partijen kan worden afgenomen.

Maar ook de vraag of voldoende water beschikbaar is, is inmiddels een punt van aandacht. Google voegt hier nu een nieuwe dimensie aan toe. Intern spreken zij van ‘carbon-aware computing’. Met andere woorden: IT-workloads daar ‘draaien’ waar dit vanuit het standpunt van het terugdringen van CO2-uitstoot het gunstigs is. Dat deed men in eerste instantie door in de tijd te schuiven met compute-taken. Hierbij werden sommige taken een tijdje uitgesteld totdat de CO2-omstandigheden gunstiger waren. Bijvoorbeeld omdat er dan voor een bepaald datacenter meer windof zonne-energie beschikbaar was.

Daar voegt men nu een tweede optie aan toe: het verplaatsen van complete IT-workloads. De systematiek die Google heeft ontwikkeld, gaat uit van een verwachting ten aanzien van de beschikbare CO2- neutrale energie. Men kijkt hierbij naar voorspellingen per uur. Op basis van deze verwachtingen verplaatst men die IT-taken die ook daadwerkelijk verplaatsbaar zijn naar een datacenter waar de CO2- omstandigheden het meest gunstig zijn.

Google gaat deze aanpak nu inzetten voor zogeheten ‘media processing’-taken. En dan met name voor YouTube, Photos en Drive. Complicerende factor hierbij zijn uiteraard de privacywetten die in tal van regio’s gelden. Sommige beelden of videos mogen uit privacyoverwegingen nu eenmaal niet een bepaald gebied verlaten. Ook dit soort aspecten zijn door Google in deze aanpak verwerkt.

Lees ook
Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.