Google verwerkt IT op locaties met veel CO2-neutrale energie

Google Cloud 400300

Duurzaamheid wordt voor datacenters steeds belangrijker. Google kiest een aanpak waarbij IT-workloads daar worden verwerkt waar een overvloed aan CO2-neutrale energie beschikbaar is.

Interessant aan de aanpak van Google is dat zij die workloads dynamisch kunnen verplaatsen. Het Is dus niet zo dat enkel en alleen gekeken wordt naar de locatie van datacenters, maar ook naar de variaties in de beschikbare energie die voor datacenters beschikbaar is.

Google heeft nu de technologie gereed om IT-workloads te verplaatsen van datacenter naar datacenter, vaak voor slechts enkele uren, waar voldoende CO2-neutrale energie voorhanden is. Daarmee speelt Google een belangrijke rol in een discussie die pas sinds kort op gang lijkt te komen bij colocatie-datacenters maar bijvoorbeeld ook gemeentelijke overheden.

Daarbij speelt de vraag wat eigenlijk de vestigingseisen moeten zijn die we aan datacenters stellen. Tot voor kort was vooral een goed verbinding met Internet Exchanges een belangrijke eis van datacenter operators. Later kwam daar de beschikbaarheid van energie bij. Inmiddels kunnen we daar nog wel enkele eisen aan toevoegen. Bijvoorbeeld de vraag of op de gewenste locatie eventuele restwarmte door andere partijen kan worden afgenomen.

Maar ook de vraag of voldoende water beschikbaar is, is inmiddels een punt van aandacht. Google voegt hier nu een nieuwe dimensie aan toe. Intern spreken zij van ‘carbon-aware computing’. Met andere woorden: IT-workloads daar ‘draaien’ waar dit vanuit het standpunt van het terugdringen van CO2-uitstoot het gunstigs is. Dat deed men in eerste instantie door in de tijd te schuiven met compute-taken. Hierbij werden sommige taken een tijdje uitgesteld totdat de CO2-omstandigheden gunstiger waren. Bijvoorbeeld omdat er dan voor een bepaald datacenter meer windof zonne-energie beschikbaar was.

Daar voegt men nu een tweede optie aan toe: het verplaatsen van complete IT-workloads. De systematiek die Google heeft ontwikkeld, gaat uit van een verwachting ten aanzien van de beschikbare CO2- neutrale energie. Men kijkt hierbij naar voorspellingen per uur. Op basis van deze verwachtingen verplaatst men die IT-taken die ook daadwerkelijk verplaatsbaar zijn naar een datacenter waar de CO2- omstandigheden het meest gunstig zijn.

Google gaat deze aanpak nu inzetten voor zogeheten ‘media processing’-taken. En dan met name voor YouTube, Photos en Drive. Complicerende factor hierbij zijn uiteraard de privacywetten die in tal van regio’s gelden. Sommige beelden of videos mogen uit privacyoverwegingen nu eenmaal niet een bepaald gebied verlaten. Ook dit soort aspecten zijn door Google in deze aanpak verwerkt.

Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1