Google verlengt levensduur van datacenterhardware

Google Cloud 400300

Het belangrijkste cloudnieuws in de pers lijkt afgelopen week de wederom hogere omzetten en winsten van de grote aanbieders te zijn. Bij GCS is echter iets aan de hand dat veel meer aandacht verdient.

Schijnbaar is er maar een andere techtitel die verder heeft gekeken dan de persberichten. In het volledige kwartaalbericht over GCS schrijft moeder Alphabet iets opmerkelijks over de levensduur en inzet van de hardware in de hyperscale datacenters.

GCS deed voorheen drie jaar met de hardware. Daarna werd die verwijderd en vervangen. Dat is dus een jaar korter dan in Nederland voorkomt, waar men zich vaker baseert op de standaard afschrijvingstermijnen. GCS is nu ook overgestapt naar de 48 in plaats van 36 maanden. Mede hierdoor wist het bedrijf hierdoor de uitgaven het afgelopen jaar met $2,6 miljard te verminderen.

Wat hier gebeurt is veel belangrijker dan de 21 procent hogere winst voor Microsoft of de plus van zes procent voor IBM cloud. GCS laat namelijk zien dat het mogelijk is iets oudere hardware zonder problemen te blijven gebruiken.

Minder prettig nieuws voor de leveranciers van hardware dus. Goed nieuws is het voor iedereen die kritisch kijkt naar de footprint van datacenters. De afvalberg die op deze manier wordt beperkt zal niet gering zijn.

Bijzonder is dat moeder Alphabet geen duidelijke reden geeft voor deze stap. Voor de hand ligt de supply chain problemen als enige reden aan te wijzen. Maar er kan meer spelen. Door de pandemie is het gebruik van clouddiensten zowel toegenomen als ook gewijzigd. Bedrijven weten niet precies hoe de post-pandemie fase eruit ziet en welke hardware dan meer of minder nodig is.

Voor iedereen die levert aan datacenters is dit echt wel het belangrijkste cloudnieuws van de afgelopen periode.

 

Update 04 februari: AWS geeft donderdagavond bekend gemaakt de levensduur van hardware te verlengen van 4 naar 5 jaar.

Meer over
Lees ook
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.