Google verlengt levensduur van datacenterhardware

Google Cloud 400300

Het belangrijkste cloudnieuws in de pers lijkt afgelopen week de wederom hogere omzetten en winsten van de grote aanbieders te zijn. Bij GCS is echter iets aan de hand dat veel meer aandacht verdient.

Schijnbaar is er maar een andere techtitel die verder heeft gekeken dan de persberichten. In het volledige kwartaalbericht over GCS schrijft moeder Alphabet iets opmerkelijks over de levensduur en inzet van de hardware in de hyperscale datacenters.

GCS deed voorheen drie jaar met de hardware. Daarna werd die verwijderd en vervangen. Dat is dus een jaar korter dan in Nederland voorkomt, waar men zich vaker baseert op de standaard afschrijvingstermijnen. GCS is nu ook overgestapt naar de 48 in plaats van 36 maanden. Mede hierdoor wist het bedrijf hierdoor de uitgaven het afgelopen jaar met $2,6 miljard te verminderen.

Wat hier gebeurt is veel belangrijker dan de 21 procent hogere winst voor Microsoft of de plus van zes procent voor IBM cloud. GCS laat namelijk zien dat het mogelijk is iets oudere hardware zonder problemen te blijven gebruiken.

Minder prettig nieuws voor de leveranciers van hardware dus. Goed nieuws is het voor iedereen die kritisch kijkt naar de footprint van datacenters. De afvalberg die op deze manier wordt beperkt zal niet gering zijn.

Bijzonder is dat moeder Alphabet geen duidelijke reden geeft voor deze stap. Voor de hand ligt de supply chain problemen als enige reden aan te wijzen. Maar er kan meer spelen. Door de pandemie is het gebruik van clouddiensten zowel toegenomen als ook gewijzigd. Bedrijven weten niet precies hoe de post-pandemie fase eruit ziet en welke hardware dan meer of minder nodig is.

Voor iedereen die levert aan datacenters is dit echt wel het belangrijkste cloudnieuws van de afgelopen periode.

 

Update 04 februari: AWS geeft donderdagavond bekend gemaakt de levensduur van hardware te verlengen van 4 naar 5 jaar.

Lees ook
Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers is gestegen tot 992 aan het einde van 2023. Begin 2024 zal de duizendgrens worden overschreden.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten