Google moet Ierse bouwplannen schrappen
Het nieuws dat Google geen bouwvergunning krijgt om een bestaand hyperscaler complex in Ierland te vergroten is als een bom ingeslagen. Wereldwijd zorgt het besluit voor veel persaandacht. Het is net als bij de Zeewolde Facebook perikelen. Nederland had daarmee een primeur, wat de Ieren doen is minstens zo belangrijk.
De Ierse overheid heeft een openbaar register voor bouwvergunningen. Daardoor is het makkelijk te begrijpen wat de plannen van Google waren. De samenvatting van de aanvraag omschrijft het als volgt:
Ten-year planning permission is sought for the expansion of existing Google Ireland Limited operations at Grange Castle Business Park South, Dublin, including the development of a 72,400m² data storage facility which will incorporate data halls with associated support areas, a high voltage compound, offices and staff facilities, a loading area, mechanical and electrical yards, internal and external utilities, security fence and gates, landscaping including acoustic screening, 2 no. stormwater attenuation ponds, additional internal vehicle and pedestrian infrastructure, together with ancillary buildings and site infrastructure. The development also includes the creation of a new active travel thoroughfare connecting Grange Castle Business Park South and Profile Park Road.
Van elk onderdeel van de aanvraag is een document te vinden en dat geldt ook voor de beslissing om geen vergunning te leveren. Dat besluit is een document van 56 pagina’s, hier is niet over een nacht ijs gegaan.
Er zijn twee redenen genoemd waarom dit plan moet worden geschrapt. De eerste gaat over het energieverbruik. Google wil of kan niet aangeven waar de benodigde elektriciteit vandaan komt en dus ook niet hoe “groen” die stroom is. Daardoor moet worden uitgegaan dat minder dan 10 procent van het totale verwachte verbruik “groen” is. Elk Nederlandse datacenter exploitant zal bij het zien van dat percentage met het hoofd schudden. Hier zit iedereen aantoonbaar op groene stroom.
Een datacenter verbruikt elektriciteit en produceert warmte. Die warmte moet op enige moment worden hergebruikt. De Nederlandse bedrijven weten hoe moeilijk het is daar enige voortgang te boeken. Google doet het daar nog slechter. In aanvraag is dat onderwerp zo summier beschreven dat de aanvraag alleen al op dat punt naar de prullenbak kan.
De tweede hoofdreden voor het afwijzen van de aanvraag is daarom wat naar de achtergrond verdwenen. Het gebouw inpassen in de omgeving en zorgen voor weinig verstoring is volgens het plan onvoldoende. In Nederland weten men daar ook alles van, maar tot zover bekend is op dat punt hier nog nooit een plan afgekeurd.
Wat in Ierland gebeurt is in alle opzichten meer dan een lokaal besluit. Na Zeewolde is dit het tweede schot voor de boeg van hyperscalers met de impliciete boodschap dat elke hyperscaler moet accepteren dat in de EU regels gelden waarover niet kan worden onderhandeld.
Lokale bestuurders moeten zorgen dat die regels worden nageleefd omdat de wet het eist. Verzaken ze op dat punt dan is de lokale pers en oppositie maar al te graag bereid dit aan te pakken.
Dat buiten de aanvraag de nodige vraagtekens gezet zijn bij de extra werkgelegenheid die Google voorspiegelde is overigens punt dat diezelfde lokale bestuurders problemen had kunnen opleveren. Net als bij Zeewolde zijn de hoge aantallen in de loop der tijd als sneeuw voor de zon verdwenen. Politici weten dat ze met vage aantallen banen de bevolking niet voor de plannen kunnen winnen en ook voor de rechter maakt dat argument geen indruk meer.