Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google Cloud 400300

Google heeft maandag op het eigen blog bekend gemaakt rond 2030 voor alle activiteiten permanent gebruik te maken van duurzame energie en daarmee bij te dragen aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

Dit streven (“Announcing ‘round-the-clock clean energy for cloud”) zal Google niet alleen doen. Het maakt duidelijk de samenwerking met andere organisaties te zoeken om gezamenlijk tot meer duurzame bedrijfsmodellen te komen. Daarvoor stelt het energiebesparende software op basis van AI, die het al langer in de eigen datacenters gebruikt ter beschikking.

 

Verder stelt het bedrijf meer te willen samenwerken met steden. Een van de redenen daarvoor kan zijn dat de eigen duurzame energieopwekking natuurlijk niet 24/7 het zelfde oplevert. Soms is er een te hoge eigen productie en andere keren is het juist te weinig. In beide gevallen is het dan noodzakelijk via het lokale stroomnetwerk te kunnen terugleveren of afnemen.

 

Het bericht is voor een wereldwijd publiek geschreven en bevat geen specifieke verwijzing naar EU beleid. Dat lijkt aan te sturen op een CO2 neutrale operatie voor alle datacenters in de EU. Dus ook de Google hyperscalers in Delfzijl en binnenkomt Middenmeer.

Lees ook
Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1

Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1