Google: ‘Datacenters zijn voorlopers in energie-efficiëntie’

windmolens

Datacenters hebben een reputatie grootverbruikers te zijn van energie en komen hiermee niet direct over als voorlopers op het gebied van efficiëntie. Niets is echter minder waar, stelt Francois Sterin, directeur Global Infrastructure bij Google. Datacenters zijn juist leidend in de wereld als het gaat om efficiëntie.

Sterin doet zijn uitspraken in een interview met DatacenterDynamics op DCD Zettastructure 2016. De directeur Global Infrastructure van Google wijst op een rapport van het Lawrence Berkely National Lab waaruit blijkt dat het energieverbruik van datacenters tussen 2010 en 2014 met 4% is gegroeid. Dit terwijl de hoeveelheid data die wordt gegenereerd en de vraag naar datacentercapaciteit in deze periode juist explosief is gestegen.

Sector die op duurzame wijst groeit

De cijfers over 2010 tot en met 2014 staan in scherp contrast met cijfers over de periode 2000 tot en met 2010. In deze laatste periode is het energieverbruik van datacenters nagenoeg verdubbeld. Sterin stelt dan ook dat datacenters juist voorvechters zijn van energie-efficiëntie en de datacentersector een sector is die op duurzame wijze kan groeien.

De oorzaak van de lage stijging in energieverbruik is volgens Sterin te danken aan twee oorzaken: een toenemende energie-efficiëntie van datacenterapparatuur en de toenemende verschuiving naar de cloud. Door deze laatste trend wordt minder gebruik gemaakt van kleinere datacenters, die vaak minder energie-efficiënt zijn dan grootschalige datacenters van cloud providers.

Interview

Meer informatie over het interview met Francois Sterin is te vinden bij DatacenterDynamics. Het interview is daarnaast in onderstaande video te bekijken.

Dossiers
Lees ook
Project warmte-/koude-uitwisseling Hornmeer live

Project warmte-/koude-uitwisseling Hornmeer live

Slim samenwerken, duurzaam resultaat. In Aalsmeer gebeurt het. Daar namen vier partijen het initiatief voor warmte-/koude-uitwisseling. Hierbij levert NLDC Datacenters restwarmte aan Integraal Kindcentrum Triade, Sportcentrum De Waterlelie en aan Fertiplant, exporteur van potplanten. In ruil voor de warmte ontvangt het datacenter koud water om zijn...

Tijdelijke bouwstop datacenters Amsterdam en Haarlemmermeer: wat is de weg vooruit?

Tijdelijke bouwstop datacenters Amsterdam en Haarlemmermeer: wat is de weg vooruit?

Naar aanleiding van de aangekondigde bouwstop in gemeente Amsterdam en gemeente Haarlemmermeer, laat de Dutch Data Center Association (DDA) weten uitgenodigd te zijn om namens de datacenter sector mee te denken over de uitwerking van het nieuwe vestigingsbeleid. Dit kader is naar verwachting eind 2019 gedefinieerd. De tijdelijke bouwstop heeft overigens...

DDA pleit voor constructieve oplossing datacenterproblematiek in Amsterdam en Haarlemmermeer

DDA pleit voor constructieve oplossing datacenterproblematiek in Amsterdam en Haarlemmermeer

"Als brancheorganisatie van de Nederlandse datacenters zijn we (de DDA, - redactie) vandaag op de hoogte gebracht van een persbericht van de gemeente Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer omtrent de regie op de vestiging van datacenters in deze gemeentes. Hierbij willen we graag reageren op dit bericht." Hieronder de integrale reactie van DDA op het...