Google: ‘Datacenters zijn voorlopers in energie-efficiëntie’

windmolens

Datacenters hebben een reputatie grootverbruikers te zijn van energie en komen hiermee niet direct over als voorlopers op het gebied van efficiëntie. Niets is echter minder waar, stelt Francois Sterin, directeur Global Infrastructure bij Google. Datacenters zijn juist leidend in de wereld als het gaat om efficiëntie.

Sterin doet zijn uitspraken in een interview met DatacenterDynamics op DCD Zettastructure 2016. De directeur Global Infrastructure van Google wijst op een rapport van het Lawrence Berkely National Lab waaruit blijkt dat het energieverbruik van datacenters tussen 2010 en 2014 met 4% is gegroeid. Dit terwijl de hoeveelheid data die wordt gegenereerd en de vraag naar datacentercapaciteit in deze periode juist explosief is gestegen.

Sector die op duurzame wijst groeit

De cijfers over 2010 tot en met 2014 staan in scherp contrast met cijfers over de periode 2000 tot en met 2010. In deze laatste periode is het energieverbruik van datacenters nagenoeg verdubbeld. Sterin stelt dan ook dat datacenters juist voorvechters zijn van energie-efficiëntie en de datacentersector een sector is die op duurzame wijze kan groeien.

De oorzaak van de lage stijging in energieverbruik is volgens Sterin te danken aan twee oorzaken: een toenemende energie-efficiëntie van datacenterapparatuur en de toenemende verschuiving naar de cloud. Door deze laatste trend wordt minder gebruik gemaakt van kleinere datacenters, die vaak minder energie-efficiënt zijn dan grootschalige datacenters van cloud providers.

Interview

Meer informatie over het interview met Francois Sterin is te vinden bij DatacenterDynamics. Het interview is daarnaast in onderstaande video te bekijken.

Dossiers
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1