Google bouwt twee datacenters voor Duitse markt

Google Cloud 400300

Dinsdag maakte Google bekend twee datacenters in Duitsland te gaan bouwen. Dat verklaart waarom de zoek- en cloudgigant een paar maanden terug bekendmaakte geen nieuwe datacenters meer in Nederland neer te zetten

Google bouwstop Nederland

Het besluit van Google het aantal locaties in Nederland niet verder uit te breiden kwam onverwachts. Dat er plannen waren was een publiek geheim. Meerdere Amerikaanse datacenterexploitanten waren mede daarom de laatste jaren een vestiging gestart.

Discussie

Na het bekend worden werd gehint dat de publieke opinie een rol gespeeld had. Daarvoor is verwezen naar de lokale Noord-Hollandse pers waar de discussie over hyperscale datacenters alle ruimte kreeg. Het klopt ook dat in de regio Amsterdam de politiek en ambtenaren niet staan te trappelen nog nieuwe groot verbruikers van stroom te verwelkomen. Maar uiteindelijk blijkt Google gewoon een normaal businessbesluit genomen te hebben.

 

Berlijn en Hanau worden de twee locaties voor de nieuwe datacenters. Daarmee kan Google de grootste economie van de EU direct bedienen. Het kan zo ook beter twijfels over de veiligheid van data wegnemen (“de data gaat niet maar Amerika”). De twee plekken een latency mogelijk die bij elk buitenlands dataverkeer niet mogelijk is. Daarvoor is een deel van de Duitse infra gewoon nog steeds niet modern genoeg.

Stroomvoorziening

Tot 2030 gaat er dus flink gebouwd worden. In lijn met de actuele aandacht voor de stroomvoorziening wijst Google er wel erg nadrukkelijk op dat het 140MW aan groene stroom gaat afnemen. Een deel van het genoemde bedrag lijkt ook daarvoor bedoeld. De lokale stroomleveranciers zullen hiervoor nieuwe installaties bouwen. En om verwarring te voorkomen staat er in het Duitstalige persbericht ook dat de Google datacenters 80 procent van de capaciteit van de nieuwe windmolens en zonneparken zal consumeren.

Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.