Geen Google cloud in China - wel elders

Google Cloud 400300

Halverwege vorige week is in de pers geschreven dat Google een streep zet door de plannen voor een eigen cloud in China. Bloomberg blijkt de bron van het verhaal te zijn. Dat Google in China niet verder gaat klopt en toch is die scope fout.

China betreden is erg lastig

Het betreden van de Chinese markt is voor westerse bedrijven erg lastig. Voor bijna elke sector geldt dat de deur alleen open gaat als wordt samengewerkt met een lokale partner. Al jaren is ook bekend dat daardoor de kans op het verlies van IE (Intellectueel Eigendom) groter wordt. Het heeft bedrijven zoals Volkswagen er niet van weerhouden die markt te betreden. De successen voor de autosector zijn de afgelopen decennia indrukwekkend geweest.

Voor de IT sector is het verhaal altijd anders geweest. Aanvankelijk was het bijna onmogelijk een partnerbedrijf te vinden. De lokale markt liep rond de eeuwwisseling nog te ver achter op de Amerika en Europa. Dat is inmiddels wel gecorrigeerd, maar de mogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Westerse bedrijven die IT componenten of producten maken zijn echt bevreesd IE te verliezen en dat maakt samenwerking lastiger.

Diensten en Cloud

Bedrijven die IT diensten ter plekke willen aanbieden hebben al jaren te maken met nog een heel ander probleem. De Chinese overheid heeft beleid dat moet voorkomen dat data van Chinese bedrijven en burgers in westerse handen valt (!).

Voor IT dienstaanbieders zoals de cloud hyperscalers heeft dat veel impact. Zelfstandig op de Chinese markt opereren is onmogelijk, het werken met een partner betekent dat de cloud op een landelijk intranet werkt. Benaderen van die cloud van buiten of het delen van data over meerdere cloud regio’s is in de praktijk onmogelijk.

Google trekt aan de rem

In dit voorjaar heeft Google (net als Facebook trouwens) laten weten aan de rem te trekken. De impact van het Corona virus heeft het bedrijf tijdig en goed ingezien. Niet alleen de bureaus zijn gesloten, de investeringsplannen voor de eigen hyperscalers zijn bevroren.

De term die het bedrijf gebruikte was “recalibrating the focus and pace” van de investeringen. Investeren in China (waar het nog niet was) heeft toen duidelijk een nog lagere prioriteit gekregen. Polen heeft de hoge prioriteit behouden, want daar wordt gewoon gebouwd. In Nederland staan de seinen ook nog op groen.

Wel belangrijk, maar net iets anders

Kortom het verhaal dat Google uit China gaat of daar niet zal bouwen, is iets anders dan afgelopen week is beweerd. Dat Google China links laat liggen is wel belangrijk, maar het is niet nieuw.

Meer over
Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

SDIA-concept van regional clouds biedt datacenters volop nieuwe kansen

SDIA-concept van regional clouds biedt datacenters volop nieuwe kansen

Over duurzaamheid door IT wordt inmiddels veel gesproken. Digitalisering en connectiviteit zijn immers belangrijke bronnen in de innovatie rondom verduurzaming. Duurzaamheid van IT en dan ook nog eens duurzaamheid in de volledige betekenis van het woord - namelijk aandacht voor mens, milieu en winstgevendheid - dat is een heel ander thema.

NTT creëert ’s werelds grootste 'connected stadium' en genereert een ‘digital twin’ van de Tour de France

NTT creëert ’s werelds grootste 'connected stadium' en genereert een ‘digital twin’ van de Tour de France

NTT Ltd., de officiële technologiepartner van A.S.O, gaat ’s werelds grootste 'connected stadium' creëren, een concept dat uniek is voor de Tour de France. Met het stadion genereert NTT als het ware een ‘digital twin’ van het evenement. Miljoenen datapunten worden verzameld en tot leven gebracht via inzichtelijke visualisaties en digitale ervaring1