Gedragscode Veilig Aanleg Data- en Telecomnetwerken van kracht

gedragscode aanleg data en telecomnetwerken

 

Voor datacenters zijn telecomnetwerken essentieel. Daarom breiden zij voortdurend de connectiviteit uit en upgraden zij hun netwerken. Volgens branchevereniging Techniek Nederland staat de veiligheid in data- en telecomnetwerken de laatste jaren echter onder druk.

De bij de bouw betrokken branches hebben daarom een Gedragscode Netwerkveiligheid Data en Telecom opgesteld. De brancheverenigingen Techniek Nederland en NLconnect organiseerde eerder deze maand een bijeenkomst om deze gedragscode formeel te ondertekenen.

De ondertekenaars gaan meer samenwerken om ongelukken bij de aanleg van telecom- en datanetwerken te voorkomen. De veiligheidsprestaties van projecten worden bovendien voortaan gemeten. Daarnaast zal veilig werken een belangrijk onderdeel van de training en opleiding worden.

Behalve Techniek Nederland zetten ook de infrabedrijven Allinq, Baas, BAM, Circet, Van Gelder, Siers, Spie en VolkerWessels Telecom hun handtekening onder de code. CEO Wim Beukers van Allinq is voorzitter van de stuurgroep die de Gedragscode opstelde. Beukers: “Veiligheid wordt hiermee stevig verankerd in de bedrijfscultuur. Samen met opdrachtgevers nemen we daarvoor verantwoordelijkheid. Uniformering van regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen gaat daarbij helpen.

De Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken heeft veel overeenkomsten met de gedragscodes voor de bouw- en energiebranche. Met die branches hebben de opstellers dan ook veel overleg gevoerd. Zij verwachten dat ook telecom-operators en andere aannemers de gedragscode op korte termijn zullen onderschrijven.

 

De gedragscode kan hier worden gedownload.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.