'Gebruik van lithium-ion-gebaseerde UPS-systemen stijgt in 2018 fors'

090716_datacenter

Datacenters gaan in 2018 fors meer gebruik maken van uninterruptible power supply (UPS) systemen met lithium-ion accu's. Ondermeer techgiganten als Google, Amazon, Microsoft, Facebook and Hewlett-Packard Enterprise (HPE) omarmen naar verwachting de technologie.

Dit verwachten althans verschillende bronnen bij leveranciers van lithium-ion accu's van Digitimes. Indien de vraag naar UPS-systemen met lithium-ion accu's stijgt, zal ook de vraag naar lithium-ion accu's stijgen. De bronnen verwachten dat fabrikanten van lithium-ion accu's hiervan zullen profiteren.

Loodzuuraccu's

Het overgrote merendeel van de UPS-systemen maakt momenteel gebruik van loodzuuraccu's. Deze accu's zijn populair door ondermeer hun lage aanschafprijs. Verschillende fabrikanten bieden echter ook varianten met lithium-ion accu's aan, waaronder Eaton, Schneider Electric en Vertiv. De bronnen van Digitimes melden dat zij datacenterbeheerders steeds vaker zien kiezen voor lithium-ion gebaseerde UPS-systemen. De toenemende interesse in lithium-ion accu's zou aan verschillende factoren te danken zijn. Zo hebben lithium-ion accu's een langere levensduur en een hogere efficiëntie dan loodzuuraccu's. Ook zijn de lithium-ion accu's kleiner dan loodzuuraccu's. Daarnaast wijzen de bronnen op het productieproces van lithium-ion accu's, dat door het ontbreken van zware metalen milieuvriendelijker is dan die van loodzuuraccu's.

De berichtgeving van Digitimes sluit aan bij eerdere voorspellingen van Bloomberg New Energy Finance, dat voorspelde dat datacenters in toenemende mate zullen overstappen op UPS-systemen met lithium-ion accu's. Het onderzoeksbureau verwacht dat 33% van alle UPS-systemen in 2025 voorzien zullen zijn van lithium-ion accu's.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1