Gartner: 'Wereldwijde uitgaven aan datacentersystemen stijgen weer'

Bedrijven geven dit jaar wereldwijd 3,8 biljoen dollar uit aan ICT. Dit is een stijging van 3,2 procent ten opzichte van 2013. De markt voor datacentersystemen stijgt met 2,3 procent. Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

"Bedrijven wereldwijd schudden de malaise van zich af en investeren weer in IT om de groei van hun bedrijf te ondersteunen", zegt Richard Gordon, waarnemend vice president bij Gartner. "Consumenten blijven veel nieuwe apparaten aanschaffen in 2014. Er is echter een verschuiving zichtbaar naar goedkopere, meer basale apparaten dan we in de voorgaande jaren hebben gezien".

Datacenterdiensten

Wereldwijd werd in 2013 140 biljoen dollar uitgegeven aan datacenterdiensten. Bedrijven geven dit jaar flink meer uit aan dit soort diensten. Gartner voorspelt dat de totale uitgaven op dit gebied in 2014 uitkomen op 143 biljoen dollar, wat een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2013. Vorig jaar kromp de markt nog met 0,2 procent.

De markt voor enterprise software groeit met een stijging van 6,9 procent het hardst. Wereldwijd geven bedrijven dit jaar naar verwachting 320 biljoen dollar uit aan zakelijke software. Ook apparaten zullen naar verwachting goed verkopen. De wereldwijde uitgaven aan apparaten stijgt van 660 biljoen dollar in 2013 met 4,4 procent naar 689 biljoen dollar dit jaar.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.