Gartner: 'Uitgaven aan datacentersystemen groeit in 2014 met 0,4%'

De wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar met 2,1% tot 3,7 biljoen dollar. Dit voorspelt Gartner. De verwachting ligt 1,1% lager dan eerdere voorspellingen van het onderzoeksbureau. Gartner verwachtte eerder dat de wereldwijde IT-uitgaven met 3,2% zouden stijgen. De markt voor datacentersystemen groeit met 0,4% beduidend minder hard.

De langzamere groei wordt volgens Gartner door verschillende factoren veroorzaakt. "Toegenomen concurrentie, een gebrek aan productdifferentiatie en een toename van beschikbare levensvatbare alternatieven zet de prijs onder druk. Dit heeft de groei van IT-uitgaven op korte termijn gematigd", legt managing vice president van Gartner Richard Gordon uit.

Herstel van het normale uitgavenpatroon

"Van 2015 tot en met 2018 wordt naar verwachting echter een balans gevonden tussen prijs en aankoopstijlen, waardoor we een herstel van het normale uitgavenpatroon kunnen verwachten. IT bereikt de derde fase van zijn ontwikkeling. Hierbij verschuift de focus van technologie en processen naar nieuwe business modellen die mogelijk zijn geworden door digitalisering".

De IT-sector is opgedeeld in verschillende segmenten. Het segment voor datacentersystemen maakt naar verwachting een groei door van 0,4%. Gartner voorspelt dat wereldwijd 140 miljard dollar wordt uitgegeven aan datacentersystemen. Dit terwijl deze uitgaven vorig jaar nog met 0,1% krompen. Het lijkt erop dat deze positieve trend zich ook volgend jaar voortzet. Gartner verwacht in 2015 dat de uitgaven aan datacentersystemen met 2,9% groeit tot 144 miljard euro.

Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten