Frankfurt legt datacenters aan banden

Frankfurt Skyline

Eind maart hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening en economische zaken van Frankfurt bekend gemaakt dat de stad de regels voor de vestiging van datacenters aanscherpt. Vanuit de sector is veel kritiek op de plannen.

Frankfurt is een van de belangrijkste datacenterregio’s van Europa. Afhankelijk van de gekozen methodiek is het zelfs de grootste van de EU. De groei is laat op gang gekomen, maar heeft zeker door Brexit een versnelling laten zien die menigeen heeft verrast.

Het gevolg van die groei was al enige tijd zichtbaar voor de sector, sinds ruim een jaar is ook de lokale politiek zich meer voor het onderwerp gaan interesseren. De reden is, net als in Amsterdam, de vrees dat de vraag naar stroom van datacenters zo groot is dat andere ondernemingen en de bewoners daar last van gaan ondervinden.

Ook speelt een rol dat de stad zich zorgen maakt om de impact van de gebouwen op het microklimaat van de stad. Datacenters leidden alleen al door de omvang tot lokale hotspots met een hogere temperatuur. In tegenstelling tot Amsterdam is Frankfurt geen vlak gebied waar de wind vrij spel heeft. Om de stad liggen heuvels en bergen die tot een eigen microklimaat zorgen.

Stroom, ruimtebeslag en het warmtevraagstuk zijn drie issues, de hele lijst van punten waar de stad op gaat sturen is langer. De sector is daar niet blij mee. Daar spreekt men van een defacto bouwstop per 2025 omdat er dan geen percelen meer voor datacenters mogen worden vrijgegeven.

De nieuwe eisen die de stad voor bebouwing stelt zijn daarbij redelijk overzichtelijk. Elke locatie moet ten minste voldoen aan de eisen van de “Blauer Engel”, dat is een Duitse norm voor de duurzaamheid van datacenters en serverruimtes.

Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1