Frankfurt legt datacenters aan banden

Frankfurt Skyline

Eind maart hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening en economische zaken van Frankfurt bekend gemaakt dat de stad de regels voor de vestiging van datacenters aanscherpt. Vanuit de sector is veel kritiek op de plannen.

Frankfurt is een van de belangrijkste datacenterregio’s van Europa. Afhankelijk van de gekozen methodiek is het zelfs de grootste van de EU. De groei is laat op gang gekomen, maar heeft zeker door Brexit een versnelling laten zien die menigeen heeft verrast.

Het gevolg van die groei was al enige tijd zichtbaar voor de sector, sinds ruim een jaar is ook de lokale politiek zich meer voor het onderwerp gaan interesseren. De reden is, net als in Amsterdam, de vrees dat de vraag naar stroom van datacenters zo groot is dat andere ondernemingen en de bewoners daar last van gaan ondervinden.

Ook speelt een rol dat de stad zich zorgen maakt om de impact van de gebouwen op het microklimaat van de stad. Datacenters leidden alleen al door de omvang tot lokale hotspots met een hogere temperatuur. In tegenstelling tot Amsterdam is Frankfurt geen vlak gebied waar de wind vrij spel heeft. Om de stad liggen heuvels en bergen die tot een eigen microklimaat zorgen.

Stroom, ruimtebeslag en het warmtevraagstuk zijn drie issues, de hele lijst van punten waar de stad op gaat sturen is langer. De sector is daar niet blij mee. Daar spreekt men van een defacto bouwstop per 2025 omdat er dan geen percelen meer voor datacenters mogen worden vrijgegeven.

De nieuwe eisen die de stad voor bebouwing stelt zijn daarbij redelijk overzichtelijk. Elke locatie moet ten minste voldoen aan de eisen van de “Blauer Engel”, dat is een Duitse norm voor de duurzaamheid van datacenters en serverruimtes.

Lees ook
Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1