<


Frankfurt legt datacenters aan banden

Frankfurt Skyline

Eind maart hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening en economische zaken van Frankfurt bekend gemaakt dat de stad de regels voor de vestiging van datacenters aanscherpt. Vanuit de sector is veel kritiek op de plannen.

Frankfurt is een van de belangrijkste datacenterregio’s van Europa. Afhankelijk van de gekozen methodiek is het zelfs de grootste van de EU. De groei is laat op gang gekomen, maar heeft zeker door Brexit een versnelling laten zien die menigeen heeft verrast.

Het gevolg van die groei was al enige tijd zichtbaar voor de sector, sinds ruim een jaar is ook de lokale politiek zich meer voor het onderwerp gaan interesseren. De reden is, net als in Amsterdam, de vrees dat de vraag naar stroom van datacenters zo groot is dat andere ondernemingen en de bewoners daar last van gaan ondervinden.

Ook speelt een rol dat de stad zich zorgen maakt om de impact van de gebouwen op het microklimaat van de stad. Datacenters leidden alleen al door de omvang tot lokale hotspots met een hogere temperatuur. In tegenstelling tot Amsterdam is Frankfurt geen vlak gebied waar de wind vrij spel heeft. Om de stad liggen heuvels en bergen die tot een eigen microklimaat zorgen.

Stroom, ruimtebeslag en het warmtevraagstuk zijn drie issues, de hele lijst van punten waar de stad op gaat sturen is langer. De sector is daar niet blij mee. Daar spreekt men van een defacto bouwstop per 2025 omdat er dan geen percelen meer voor datacenters mogen worden vrijgegeven.

De nieuwe eisen die de stad voor bebouwing stelt zijn daarbij redelijk overzichtelijk. Elke locatie moet ten minste voldoen aan de eisen van de “Blauer Engel”, dat is een Duitse norm voor de duurzaamheid van datacenters en serverruimtes.

Meer over
Lees ook
Alles wat u altijd al wilde weten over nextgen koeling

Alles wat u altijd al wilde weten over nextgen koeling

Ik kan mij nog goed herinneren hoe een flink aantal jaren terug de eerste editie van IT Room Infra - inmiddels IT Infra geheten - van start ging. Een kleine groep bedrijven presenteerde zich tijdens dit event nog wat onwennig aan het grote datacenter- en ICT-publiek. Wie had toen kunnen bedenken hoe belangrijk hun tak van sport een paar jaar later zou...

Verplicht rapporteren over klimaat risico’s en duurzaamheidsmaatregelen

Verplicht rapporteren over klimaat risico’s en duurzaamheidsmaatregelen

Alle bedrijven met een beursnotering in Amerika moeten binnenkort meer rapporteren over klimaatrisico’s en duurzaamheidsmaatregelen. Door meer informatie over die onderwerpen kunnen beleggers betere keuzes maken zegt de toezichthouder. Maar dat zal niet het enige zijn dat gebeurd.

NorthC Datacenters breidt uit in Zwitserland door overname

NorthC Datacenters breidt uit in Zwitserland door overname

NorthC Group, het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de datacenters en de connectiviteitsdiensten van het Zwitserse Netrics. Hiermee betreedt NorthC Group de Zwitserse markt. Dit is de tweede internationale overname door NorthC Group, na de overname van IP Exchange in Duitsland, in...