<


Frankfurt legt datacenters aan banden

Frankfurt Skyline

Eind maart hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening en economische zaken van Frankfurt bekend gemaakt dat de stad de regels voor de vestiging van datacenters aanscherpt. Vanuit de sector is veel kritiek op de plannen.

Frankfurt is een van de belangrijkste datacenterregio’s van Europa. Afhankelijk van de gekozen methodiek is het zelfs de grootste van de EU. De groei is laat op gang gekomen, maar heeft zeker door Brexit een versnelling laten zien die menigeen heeft verrast.

Het gevolg van die groei was al enige tijd zichtbaar voor de sector, sinds ruim een jaar is ook de lokale politiek zich meer voor het onderwerp gaan interesseren. De reden is, net als in Amsterdam, de vrees dat de vraag naar stroom van datacenters zo groot is dat andere ondernemingen en de bewoners daar last van gaan ondervinden.

Ook speelt een rol dat de stad zich zorgen maakt om de impact van de gebouwen op het microklimaat van de stad. Datacenters leidden alleen al door de omvang tot lokale hotspots met een hogere temperatuur. In tegenstelling tot Amsterdam is Frankfurt geen vlak gebied waar de wind vrij spel heeft. Om de stad liggen heuvels en bergen die tot een eigen microklimaat zorgen.

Stroom, ruimtebeslag en het warmtevraagstuk zijn drie issues, de hele lijst van punten waar de stad op gaat sturen is langer. De sector is daar niet blij mee. Daar spreekt men van een defacto bouwstop per 2025 omdat er dan geen percelen meer voor datacenters mogen worden vrijgegeven.

De nieuwe eisen die de stad voor bebouwing stelt zijn daarbij redelijk overzichtelijk. Elke locatie moet ten minste voldoen aan de eisen van de “Blauer Engel”, dat is een Duitse norm voor de duurzaamheid van datacenters en serverruimtes.

Meer over
Lees ook
‘Circulaire strategie effectiever dan modernisering datacenters’

‘Circulaire strategie effectiever dan modernisering datacenters’

Bedrijven die hun CO2-uitstoot willen verminderen, doen er volgens consultancybureau McKinsey goed aan om te kijken naar hun endpoints.

Eerste ESG-rapport van Vertiv

Eerste ESG-rapport van Vertiv

Vertiv heeft haar eerste environmental, social & governance (ESG)-rapport gepubliceerd. Hierin wordt de aanpak van het bedrijf op het gebied van energie- en waterefficiëntie, diversiteit, inclusie en gelijke behandeling, gezondheid en veiligheid van werknemers en andere ESG-aspecten beschreven. De inhoud van het rapport dient als basis voor de toekomstige...

In Amerika worden dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer spelen

In Amerika worden dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer spelen

Datacenterfrontier beschrijft in een artikel over de problemen van de watervoorziening in het zuidwesten van Amerika en datacenters. De overheid in Arizona en Nevada heeft bedrijven beperkingen opgelegd. Datacenters zijn daar ook door getroffen.