Foxconn werkt aan datacenter in container met zonnepanelen

Het Taiwanese Hon Hai Precision Industries, het moederbedrijf van Foxconn, heeft een reeks patenten toegewezen gekregen die betrekking hebben op datacenters in containers. Eén van de datacenters die in de patenten wordt beschreven is aangedreven met behulp van zonnepanelen en zijn voorzien van een omvormer. De units kunnen hierdoor over de gehele wereld worden geïmplementeerd.

Foxconn kondigde in juni al aan datacenters in containers te willen ontwikkelen die worden aangedreven met duurzame energiebronnen. Het moederbedrijf van Foxconn krijgt nu dus door het US Patent and Trademark Office (USPTO) een reeks patenten toegewezen om haar intellectueel eigendom op dit gebied te beschermen.

Datacenter in een container

Eén patent beschrijft een container die is voorzien van zonnepanelen, een unit om energie te stabiliseren, een omvormer en sensoren die de stroomvoorziening van het datacenter monitoren. Indien de zonnepanelen onvoldoende stroom leveren schakelt de container automatisch over op een alternatieve energiebron.

Daarnaast heeft Foxconn twee patenten toegewezen die methodes beschrijven om datacenters in een container te koelen. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van verhoogde vloeren, waardoor koude lucht eenvoudig naar servers kan worden gebracht. Wel gaan de patenten op verschillende wijzes om met koelinstallaties. Zo wordt in één patent op ieder rack een aparte airconditioningunit geplaatst, terwijl het andere ontwerp gebruik maakt van één grote airconditioningunit die buiten de container is geplaatst.

Allerlei voordelen

Datacenters in containers bieden allerlei voordelen voor gebruikers. Zo kunnen de datacenters in korte tijd op nagenoeg iedere locatie (denk aan een parkeerplaats of op het dak van een kantoorpand) worden geplaatst. Bedrijven kunnen de containers bijvoorbeeld inzetten om tijdelijk extra datacentercapaciteit tot hun beschikking te hebben.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.