Foxconn werkt aan datacenter in container met zonnepanelen

Het Taiwanese Hon Hai Precision Industries, het moederbedrijf van Foxconn, heeft een reeks patenten toegewezen gekregen die betrekking hebben op datacenters in containers. Eén van de datacenters die in de patenten wordt beschreven is aangedreven met behulp van zonnepanelen en zijn voorzien van een omvormer. De units kunnen hierdoor over de gehele wereld worden geïmplementeerd.

Foxconn kondigde in juni al aan datacenters in containers te willen ontwikkelen die worden aangedreven met duurzame energiebronnen. Het moederbedrijf van Foxconn krijgt nu dus door het US Patent and Trademark Office (USPTO) een reeks patenten toegewezen om haar intellectueel eigendom op dit gebied te beschermen.

Datacenter in een container

Eén patent beschrijft een container die is voorzien van zonnepanelen, een unit om energie te stabiliseren, een omvormer en sensoren die de stroomvoorziening van het datacenter monitoren. Indien de zonnepanelen onvoldoende stroom leveren schakelt de container automatisch over op een alternatieve energiebron.

Daarnaast heeft Foxconn twee patenten toegewezen die methodes beschrijven om datacenters in een container te koelen. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van verhoogde vloeren, waardoor koude lucht eenvoudig naar servers kan worden gebracht. Wel gaan de patenten op verschillende wijzes om met koelinstallaties. Zo wordt in één patent op ieder rack een aparte airconditioningunit geplaatst, terwijl het andere ontwerp gebruik maakt van één grote airconditioningunit die buiten de container is geplaatst.

Allerlei voordelen

Datacenters in containers bieden allerlei voordelen voor gebruikers. Zo kunnen de datacenters in korte tijd op nagenoeg iedere locatie (denk aan een parkeerplaats of op het dak van een kantoorpand) worden geplaatst. Bedrijven kunnen de containers bijvoorbeeld inzetten om tijdelijk extra datacentercapaciteit tot hun beschikking te hebben.

Dossiers
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.