Forse energiebesparing mogelijk door consolidatie infrastructuur onderwijssector

Onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen een flinke energiebesparing realiseren door hun ICT onder te brengen bij een gedeelde e-infrastructuur. De besparing kan naar schatting oplopen tot tientallen procenten.

surf-duurzaam-in-de-e-infrastructuur-cover Dit meldt SURF in het rapport ‘Duurzaam in de e-infrastructuur’. SURF inventariseert in het rapport de effecten van een overstap geïnventariseerd en doet enkele belangrijke aanbevelingen. Bij gedeelde e-infrastructuur kan worden gedacht aan het gezamenlijke gebruik van een datacenter, het delen van rekencapaciteit of dataopslag, een gedeeld platform voor researchdatamanagement, een gezamenlijke e-mailomgeving bij een commerciële leverancier of een gedeelde applicatie voor studentenadministratie. Federatieve cloud is een bijzonder geval van ICT-infrastructuur, waarbij deze tussen instellingen onderling wordt geleverd en afgenomen.

Schaalgrootte

De daling van energieverbruik bij een overstap van de eigen locatie naar ICT-infrastructuur komt voornamelijk door de grotere schaal van onderling verbonden ICT-apparatuur. Met schaalgrootte kan de benutting van ICT-apparatuur veel beter geoptimaliseerd worden, waardoor minder apparatuur nodig is en dus minder energie wordt verbruikt. Daarnaast is ICT-infrastructuur doorgaans jonger en zijn de ICT-apparatuur en -infrastructuur energiezuiniger.

Het rapport en de bijbehorende checklist helpen instellingen op weg om hun eigen overstap van on-premise ICT naar ICT in de e-infrastructuur vorm te geven en te onderbouwen met argumenten en cijfers. SURF doet enkele aanbevelingen voor instellingen die hun ICT duurzamer willen inrichten. De belangrijkste zijn:

  • eis maximale CO2- en energie-efficiëntie van je e-infrastructuurleverancier;
  • streef naar maximale schaalgrootte in de e-infrastructuur;
  • richt je eigen bedrijfsprocessen duurzaam in.

Consolidatie

Het rapport is op 19 mei gepresenteerd tijdens de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs (NDDHO17). Tijdens deze sessie riep Bob van Graft, directeur IT van de Vrije Universiteit, op: “Binnen de onderwijs- en onderzoekssector loont het de moeite om te onderzoeken of de consolidatie van de ICT-infrastructuur op gelijksoortige wijze opgepakt kan worden als de consolidatie van de Rijksdatacentra. Tenminste één ICT-infrastructuur is duurzaam gewenst.”

Het rapport en de bijbehorende checklist (pdf) zijn hier beschikbaar.

Dossiers
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)