Facebook gaat woningen verwarmen met restwarmte

lulea-foto-zuckerberg1

Facebook kondigt aan woningen te gaan verwarmen met restwarmte uit zijn datacenters. Concreet heeft het bedrijf aangekondigd dat restwarmte uit zijn nieuwe datacenters in de Deense stad Odense ingezet zal worden voor het verwarmen van 6.900 Deense woningen.

Dit melden verschillende Deense media en ondermeer DatacenterFrontier. Het hergebruik van restwarmte uit datacenters helpt datacenters hun impact op het milieu te verminderen en zorgt dat energie niet verloren gaat door restwarmte wordt afgegeven aan de omgeving. Steeds meer bedrijven zetten in op het hergebruik van restwarmte.

Andere projecten

Zo kondigde onlangs Borderlight aan restwarmte van een nieuw 5MW datacenter te zullen inzetten voor de verwarming van woningen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. In 2016 maakte TeliaSonera daarnaast bekend een samenwerking aan te gaan met de Finse energiemaatschappij Fortum om met restwarmte woningen in de Finse hoofdstad Helsinki te verwarmen. In Nederland kondigde de datacenters die zich hebben verenigd in de Dutch Datacenter Association in mei aan restwarmte gratis beschikbaar te willen stellen om het kabinet te helpen de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen sneller te realiseren.

Nu kondigt dus ook Facebook aan restwarmte te willen gebruiken voor het verwarmen van woningen. Het bedrijf bouwt in de Deense stad Odense een nieuw datacenter, dat in 2020 gereed moet zijn. Restwarmte uit dit datacenter zal worden ingezet voor het verwarmen van 6.900 woningen. De restwarmte wordt hierbij afgevangen via waterspoelen, waarmee water wordt opgewarmd. De temperatuur van dit water wordt vervolgens met behulp van warmtepompen verder verhoogd om deze geschikt te maken voor de lokale stadsverwarming van het utiliteitsbedrijf Fjernvarme Fyn.

Plannen in andere steden

De plannen van Facebook beperken zich overigens niet tot Denemarken. Het bedrijf heeft ook plannen om restwarmte uit datacenters in Stockholm en enkele Europese steden die gebruik maken van stadsverwarming in te zetten voor het verwarmen van woningen.

Foto: Het datacenter van Facebook in het Zweedse Luleå (foto door Mark Zuckerberg)

Dossiers
Meer over
Lees ook
Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam heeft er nog een probleem bij en volgens de lokale pers zal nu nog meer naar datacenters gekeken gaan worden. Die belangstelling heeft niets te maken met het gebrek aan stroom of ruimte. Amsterdam heeft enorme behoefte aan restwarmte om het warmtenet te kunnen realiseren.

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de verwarming...

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.