Expertsessie over Digital Twins brengt belangrijke trend in kaart

DCW-expertsessie-logo800400.jpg

Donderdag 17 juni 2021 organiseerde DatacenterWorks een expertsessie over misschien wel de meest intrigerende nieuwe trend van dit moment: digital twins. Met andere woorden: een softwaremodel dat een 1-op-1 kopie is van een fysieke datacenterfaciliteit.

Mits goed aangepakt, biedt zo’n digital twin uitstekende mogelijkheden voor het verbeteren van het beheer van een faciliteit, het optimaliseren van het onderhoud, het verder verbeteren van capaciteitsplanning en het doen van simulaties.

Eerste pilotprojecten

Gedurende het programma van de expertsessie schetste Peter Vermeulen van onderzoeksbureau Pb7 Research kort de houding van datacenter managers ten aanzien van digital twins. Hij heeft onder andere gevraagd naar de belangrijkste redenen om wél in digital twins te investeren, maar ook waarom sommige datacenter managers liever nog even wachten.

Eric Terry van ActiFlow besprak namens het 4DCOOL-project de resultaten van de eerste pilotprojecten die zijn uitgevoerd om digital twins te implementeren die met name gericht zijn op het verder verbeteren van de koelcapaciteit van een datacenterfaciliteit.

Tenslotte ging Mohan Gandhi van SDIA/Green IT Amsterdam nader in op een digitaal model dat de SDIA momenteel in het kader van het Europese ECOQUBE-project bouwt om een AI engine te kunnen trainen om geautomatiseerd en zelfsturend de koelinstallatie van een datacenter te optimaliseren.

Veel vragen en antwoorden

Uiteraard heeft de redactie van DatacenterWorks gezorgd dat er een video is gemaakt van de expertsessie. In deze video komen onder andere de volgende vragen aan bod:

  • Wat is een digital twin nu eigenlijk precies?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Wat is het verschil ten opzichte van DCIM?
  • Is AI een noodzakelijk onderdeel van een digital twin? Of is AI enkel een voordeel dat aan een digital twin kan worden toegevoegd?
  • DCIM is heel breed en vaak behoorlijk complex en tijdrovend, geldt dat voor digital twins ook?
  • Hoe pak je het implementeren van een digital twin aan?
  • Wat ik moet ik mij voorstellen bij de tijdsplanning van een digital twin-project?
  • Zijn digital twins alleen relevant voor grote datacenters? Of juist ook voor kleinere?
  • Wat mag je als datacenter manager als resultaat van het gebruik van een digital twin verwachten?
  • Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

 

 

 

September: expertsessie arbeidsmarkt

Na de zomer organiseert DatacenterWorks wederom een aantal expertises. De eerste vindt plaats op 23 september en zal handelen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor datacenterspecialisten.

Lees ook
Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlands1