Europese brancheorganisaties introduceren handboek voor inkoop van clouddiensten in de publieke sector

De 66-bladzijden tellende gids, die onlangs is gepubliceerd, is bedoeld om inkopers in de publieke sector in Europa te helpen met de aanbesteding van clouddiensten. Daarnaast is het handboek ook bedoeld om de digitale transformatie van overheden te vergemakkelijken en de publieke sector aan te moedigen om een toekomstgericht aanbestedingsbeleid, met cloud first als uitgangspunt, te voeren.

Best practices uit het cloud-ecosysteem

Het handboek is ontwikkeld door de Europese brancheorganisaties CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) met steun van het Cloud Industry Forum, Danish Cloud Community, DHPA Trusted Cloud Experts, ISPConnect, eco/EuroCloud Duitsland en EuroCloud Frankrijk. De organisaties vertegenwoordigen gezamenlijk duizenden bedrijven die samen het cloud-ecosysteem van Europa vormen. In het handboek zijn de ervaringen van partners, organisaties, deelnemers en leden in het kader van overheidsopdrachten in de cloudmarkt beschreven.

ISPConnect

Het handboek werd in Brussel in aanwezigheid van de Europese Commissie gelanceerd tijdens het evenement "How to Transform Governments Through a Smart Cloud Policy". Het zal in september en oktober 2019 in meerdere Europese talen worden vertaald en in verschillende EU-lidstaten worden gelanceerd.

De overstap naar de cloud vergemakkelijken

De gids is bedoeld om de digitale transformatie van overheden en de publieke sector te faciliteren. Een belangrijke manier om dat te bereiken zijn best practice richtlijnen voor Europese publieke inkopers van clouddiensten. De gedachte daarachter is dat publieke aanbesteders op deze manier betere beslissingen kunnen nemen over de aanschaf van clouddiensten. Een vereiste daarbij is dat de cloud de standaard is, waar alleen van kan worden afgeweken als dit kan worden gerechtvaardigd.

"We hebben een unieke kans om de mogelijkheden van de cloud naar publieke instellingen te brengen om de transformatie van diensten die burgers verwachten mogelijk te maken", aldus Sven Visser, voorzitter van DHPA en directeur van Cyso Group. "Samenwerken op Europese schaal is van cruciaal belang voor het succes van Europese bedrijven."

"Onze leden verwachten dat overheden het voorbeeld geven bij het besteden van hun IT-budgetten", aldus Simon Besteman, CEO van ISPConnect. "De cloud moet vandaag de dag worden beschouwd als een centraal element voor het succes van het beleid in Nederland en voor Europa als geheel”, besluit Besteman.

Lees ook
ABB Information Systems kiest Google Cloud om cloudcapaciteit uit te breiden

ABB Information Systems kiest Google Cloud om cloudcapaciteit uit te breiden

Google Cloud kondigde vandaag aan dat het door ABB geselecteerd is om de cloudcapaciteit van zijn diensten voor informatiesystemen (IS) verder uit te breiden. Vanuit zijn hoofdkantoor in Zwitserland koos ABB voor Google Cloud in het kader van zijn initiatief 'Rationalizing IT Operations’ (codenaam: Program RIO).

T-Systems consolideert van 89 naar 13 datacenters dankzij cloud

T-Systems consolideert van 89 naar 13 datacenters dankzij cloud

T-Systems heeft een van ‘s werelds grootste IT-transformatie projecten afgerond. In zes jaar tijd heeft de ICT-dienstverlener het aantal datacenters over de gehele wereld teruggebracht van 89 naar 13. Tegelijkertijd is de computerrekenkracht en opslagcapaciteit in diezelfde 13 datacenters met 25% gestegen. Klanten van T-Systems profiteren van stat1

Microsoft datacenter in Middenmeer in gebruik genomen

Microsoft datacenter in Middenmeer in gebruik genomen

Microsoft’s CEO Satya Nadella heeft in Londen een aantal aankondigingen gedaan met betrekking tot de Europese Microsoft-cloudinfrastructuur, waarvan voor Nederland de belangrijkste is dat het datacenter in Middenmeer operationeel is. Het datacenter in Middenmeer functioneert als hub voor Microsofts clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afr1