Europese brancheorganisaties introduceren handboek voor inkoop van clouddiensten in de publieke sector

De 66-bladzijden tellende gids, die onlangs is gepubliceerd, is bedoeld om inkopers in de publieke sector in Europa te helpen met de aanbesteding van clouddiensten. Daarnaast is het handboek ook bedoeld om de digitale transformatie van overheden te vergemakkelijken en de publieke sector aan te moedigen om een toekomstgericht aanbestedingsbeleid, met cloud first als uitgangspunt, te voeren.

Best practices uit het cloud-ecosysteem

Het handboek is ontwikkeld door de Europese brancheorganisaties CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) met steun van het Cloud Industry Forum, Danish Cloud Community, DHPA Trusted Cloud Experts, ISPConnect, eco/EuroCloud Duitsland en EuroCloud Frankrijk. De organisaties vertegenwoordigen gezamenlijk duizenden bedrijven die samen het cloud-ecosysteem van Europa vormen. In het handboek zijn de ervaringen van partners, organisaties, deelnemers en leden in het kader van overheidsopdrachten in de cloudmarkt beschreven.

ISPConnect

Het handboek werd in Brussel in aanwezigheid van de Europese Commissie gelanceerd tijdens het evenement "How to Transform Governments Through a Smart Cloud Policy". Het zal in september en oktober 2019 in meerdere Europese talen worden vertaald en in verschillende EU-lidstaten worden gelanceerd.

De overstap naar de cloud vergemakkelijken

De gids is bedoeld om de digitale transformatie van overheden en de publieke sector te faciliteren. Een belangrijke manier om dat te bereiken zijn best practice richtlijnen voor Europese publieke inkopers van clouddiensten. De gedachte daarachter is dat publieke aanbesteders op deze manier betere beslissingen kunnen nemen over de aanschaf van clouddiensten. Een vereiste daarbij is dat de cloud de standaard is, waar alleen van kan worden afgeweken als dit kan worden gerechtvaardigd.

"We hebben een unieke kans om de mogelijkheden van de cloud naar publieke instellingen te brengen om de transformatie van diensten die burgers verwachten mogelijk te maken", aldus Sven Visser, voorzitter van DHPA en directeur van Cyso Group. "Samenwerken op Europese schaal is van cruciaal belang voor het succes van Europese bedrijven."

"Onze leden verwachten dat overheden het voorbeeld geven bij het besteden van hun IT-budgetten", aldus Simon Besteman, CEO van ISPConnect. "De cloud moet vandaag de dag worden beschouwd als een centraal element voor het succes van het beleid in Nederland en voor Europa als geheel”, besluit Besteman.

Lees ook
Cyxtera breidt uit in Europa met nieuwe faciliteit in Amsterdam en uitgebreide beschikbaarheid van CXD-platforms

Cyxtera breidt uit in Europa met nieuwe faciliteit in Amsterdam en uitgebreide beschikbaarheid van CXD-platforms

Cyxtera Technologies, het bedrijf voor veilige infrastructuur, heeft de opening van zijn nieuwste Europese datacenter in Amsterdam aangekondigd. Cyxtera's nieuwste faciliteit in Amsterdam (AMS1) biedt een beveiligd infrastructuurplatform van wereldklasse om klanten te helpen in het snel evoluerende regelgevingslandschap.

NorthC en Megaport kondigen samenwerking aan op het gebied van flexibele cloud connectiviteit

NorthC en Megaport kondigen samenwerking aan op het gebied van flexibele cloud connectiviteit

NorthC Datacenters, de grootste regionale datacenterprovider van Nederland, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Megaport, een vooraanstaand wereldwijd Netwerk-as-a-Service (NaaS) provider.

AMS-IX gaat Microsoft Azure Peering aanbieden

AMS-IX gaat Microsoft Azure Peering aanbieden

AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld, gaat de Microsoft Azure Peering Service (MAPS) aanbieden aan haar klanten. Bedrijven die zich aansluiten bij AMS-IX hebben door middel van de dienst een betere verbinding met het Global Microsoft Network en profiteren zo van een optimale digitale ervaring bij het gebruik van Microsoft-die1