Europese AI-supercomputer vraagt 60 MW

20210618-105120-PCA-Tachyum_Bratislava_C___600400

 

Een belangrijke vraag over de vele nieuwe AI-technologie die we momenteel op de markt zien komen, is de hoeveelheid energie die dit soort toepassingen vragen. Velen vrezen het ergste.

Langzaam zien we meer duidelijkheid ontstaan. Interessant is bijvoorbeeld de voor AI- en andere High Performance Computing-toepassingen geoptimaliseerde supercomputer van Tachyum. Deze supercomputer - de fabrikant spreekt zelf liever van een ‘data centre’ - heeft een ongekende verwerkingscapaciteit van 20 ExaFLOPS. Een ander opmerkelijk punt is de ‘energy consumption’: 60 MW.

Interessant aan deze fabrikant is allereerst dat het om een Slovaakse firma gaat. Daarnaast valt op dat de supercomputer zeer krachtig is. Zo is de verwerkingscapaciteit van deze exascale AI supercomputer 30 maal de bovengrens die het Amerikaanse Ministerie van Energie hanteert voor de classificatie ’supercomputer’. 

Het systeem is gebaseerd op een door Tachyum zelf ontwikkelde chip, Prodigy geheten. Inmiddels is het bedrijf toe aan de tweede generatie van deze chip, die dan ook Prodigy 2 heten. Prodigy komt straks in een intern ontwikkeld 48U rack dat in twee varianten verkrijgbaar is. Dat zijn een 1U vloeistofgekoelde versie en een 2U luchtgekoelde variant. De vloeistofgekoelde versie ondersteunt 88 4-socket 1U servers voor in totaal 352 Prodigy processoren. De met lucht gekoelde versie ondersteunt 40 4-socket 2U servers voor in totaal 160 Prodigy-chips. De racks kennen een modulaire architectuur en twee racks kunnen worden gecombineerd om de vloerruimte te optimaliseren.

Een eerdere en kleinere versie van deze AI-supercomputer kende overigens een ‘energy consumption’ van 48 MW. Niet geheel ten onrechte dus maken analisten, maar ook gebruikers van AI zich zorgen over het energieverbruik van AI.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.