Europese AI-supercomputer vraagt 60 MW

20210618-105120-PCA-Tachyum_Bratislava_C___600400

 

Een belangrijke vraag over de vele nieuwe AI-technologie die we momenteel op de markt zien komen, is de hoeveelheid energie die dit soort toepassingen vragen. Velen vrezen het ergste.

Langzaam zien we meer duidelijkheid ontstaan. Interessant is bijvoorbeeld de voor AI- en andere High Performance Computing-toepassingen geoptimaliseerde supercomputer van Tachyum. Deze supercomputer - de fabrikant spreekt zelf liever van een ‘data centre’ - heeft een ongekende verwerkingscapaciteit van 20 ExaFLOPS. Een ander opmerkelijk punt is de ‘energy consumption’: 60 MW.

Interessant aan deze fabrikant is allereerst dat het om een Slovaakse firma gaat. Daarnaast valt op dat de supercomputer zeer krachtig is. Zo is de verwerkingscapaciteit van deze exascale AI supercomputer 30 maal de bovengrens die het Amerikaanse Ministerie van Energie hanteert voor de classificatie ’supercomputer’. 

Het systeem is gebaseerd op een door Tachyum zelf ontwikkelde chip, Prodigy geheten. Inmiddels is het bedrijf toe aan de tweede generatie van deze chip, die dan ook Prodigy 2 heten. Prodigy komt straks in een intern ontwikkeld 48U rack dat in twee varianten verkrijgbaar is. Dat zijn een 1U vloeistofgekoelde versie en een 2U luchtgekoelde variant. De vloeistofgekoelde versie ondersteunt 88 4-socket 1U servers voor in totaal 352 Prodigy processoren. De met lucht gekoelde versie ondersteunt 40 4-socket 2U servers voor in totaal 160 Prodigy-chips. De racks kennen een modulaire architectuur en twee racks kunnen worden gecombineerd om de vloerruimte te optimaliseren.

Een eerdere en kleinere versie van deze AI-supercomputer kende overigens een ‘energy consumption’ van 48 MW. Niet geheel ten onrechte dus maken analisten, maar ook gebruikers van AI zich zorgen over het energieverbruik van AI.

Lees ook
Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Een nieuwe studie roept twijfel op over het idee dat SSDs (Solid State Drives) altijd energiezuiniger zijn dan harde schijven als opslagmedium in datacenters. Hoewel SSDs vaak worden gewaardeerd om hun snelheid en veronderstelde energiezuinigheid, blijkt uit een onderzoek van Scality dat harde schijven in sommige gevallen een betere energiedichtheid...

Interesse in open source-energieprojecten? Duits onderzoek onderzocht 388 projecten

Interesse in open source-energieprojecten? Duits onderzoek onderzocht 388 projecten

Het moderniseren en transformeren van de energievoorziening is ook voor de datacenterindustrie cruciaal. Een belangrijke vraag hierbij is wat nieuwe en innovatieve technologieën te bieden hebben op dit gebied. Dat maakt een recent onderzoek uitgevoerd in Duitsland extra interessant. De Duitsers hebben namelijk de groeiende beweging van open source-software...

Vervangen of handhaven: AMS-IX kiest voor vervanging en claimt 85% energiereductie

Vervangen of handhaven: AMS-IX kiest voor vervanging en claimt 85% energiereductie

Als het gaat om verduurzaming van datacenters en IT-apparatuur bestaan er grofweg twee stromingen. De ene groep wil bestaande apparatuur zo lang mogelijk handhaven om daarmee het gebruik van grondstoffen terug te dringen. Een ander idee is juist regelmatig vervangen, omdat daarmee belangrijke voordelen te behalen zijn door technologische innovaties....