Europa komt met nieuwe eisen voor accu's noodstroomvoorzieningen

batterij accu

In december 2022 heeft het Europese Parlement ingestemd met een voorstel over batterijen en accu’s. De hoofdpunten daarvan zijn dat het makkelijker moet worden deze te hergebruiken, te recyclen en te vervangen. Dit lijkt betrekking te hebben op vooral consumenten devices en auto’s, echter de ontwerprichtlijn spreekt ook duidelijk over het soort van batterijen dat onderdeel is van elke noodstroomvoorziening.

Dat de pers het besluit van het EP heeft opgevat als een manier de berg e-waste van enduser devices aan te pakken is begrijpelijk. Iedere consument heeft immers dagelijks te maken met de werking van batterijen en accu’s, waarbij de laatste categorie staat voor oplaadbare batterijen. Het verschil tussen eenmalig en oplaadbaar is bekend en dat geldt ook voor de voordelen van de laatste groep als het gaat om milieubelasting, afvalverwerking en dergelijke.

Met deze stap van het EP wordt het voor consumenten makkelijker langer te doen met een smartphone, want die accu moet ook nog eens makkelijker kunnen worden vervangen. Dat zelfde moet gaan gelden voor de grootste accu’s waarmee een consument te maken krijgt, dat zijn de exemplaren die in elektrische auto’s zitten.

Deze twee voorbeelden trekken de meeste aandacht en daardoor is een belangrijk punt van de ontwerp richtlijn onder de radar gebleven. In die tekst van de Europese Commissie wordt namelijk uitgebreid stilgestaan bij een hele andere categorie accu’s. Dat zijn de modellen bestemd voor “industriële” toepassingen. Hier gaan ook eisen aan gesteld worden: “It is appropriate to lay down specific sustainability requirements for rechargeable industrial batteries and electric vehicle batteries with internal storage with a capacity above 2 kWh.”

Die eisen zullen gelden voor de samenstelling, duurzaamheid, de mate van hergebruik en daarbij hoort ook een productpaspoort. De genoemde capaciteit maakt duidelijk dat deze regels gaan gelden voor de noodstroomvoorziening die in datacenters en serverruimtes aanwezig zijn.

Zoals gebruikelijk bij Europese wetgeving duurt het nog even eer de nieuwe regels van kracht zijn. Accu’s die niet aan de EU regels voldoen mogen uiterlijk per 2030 niet meer worden ingevoerd en verhandeld. Dat verbod geldt zowel voor de miniatuur accu van de smartphone als de units van elke mogelijke noodstroomvoorziening voor een computerruimte.

Voor de volledigheid: EC en EP sturen niet alleen aan op nieuwe en strengere regels. Om het hergebruik mogelijk te maken is er in het kader van het H2020 programma circa 50 miljoen Euro beschikbaar voor onderzoek en het aanpassen van de bestaande supply chain.

Link perbericht EP

Link PDF ontwerptekst EC

Lees ook
‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

De Telecommunications Industry Association (TIA) heeft de TR-60 gepubliceerd. Dat vertelt David Cuthbertson. Hij is lid van de commissie die infrastructure life cycle management voor de TIA behandelt. Dat werk heeft geleid tot de nieuwe TR-60 standaard die is gericht op het duurzaam beheren van IT-infrastructuren.

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator om datacenters inzicht te geven in energieverbruik en CO2-voetafdruk. In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, wordt de rol van de IT-afdeling in bedrijven steeds belangrijker. Het is dan ook van essentieel belang dat organisaties inzicht krijgen in het energieverbruik en de C1

Euralarm start werkgroep Milieu & Duurzaamheid

Euralarm start werkgroep Milieu & Duurzaamheid

De Europese brancheorganisatie voor elektronische brand- en beveiligingsindustrie Euralarm heeft een nieuwe Task Group opgericht met de focus op milieu- en duurzaamheidskwesties.