Euralarm start project voor Europese database van brandgevoelige apparaten en materialen
Euralarm, de branchevereniging van de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie, is een nieuw initiatief gestart om een uitgebreide Europese database te ontwikkelen die specifiek gericht is op het registreren van brandgevoelige apparaten en materialen zoals lithium-ion batterijen en energieopslagsystemen in gebouwen. Datacentermanagers en -specialisten spelen hierin een cruciale rol, gezien de toenemende aanwezigheid van deze technologieën in datacenters.
De versnelde invoering van duurzame energietoepassingen, zoals zonnepanelen en energieopslagsystemen, leidt tot nieuwe veiligheidsuitdagingen in zowel woongebouwen als commerciële panden, waaronder datacenters. Li-ion batterijen, essentieel voor onder andere EV’s en energieopslag, brengen risico’s met zich mee bij incorrect beheer, zoals oververhitting en brandgevaar. Om deze risico’s beter te beheersen en incidenten te voorkomen, is er een groeiende behoefte aan een centrale bron van informatie waaruit brandweer- en reddingsdiensten kunnen putten.
Chris Downing van Johnson Controls, initiatiefnemer van het project namens Euralarm, zegt over het belang van de database: “Deze centrale bron stelt lokale brandweer- en reddingsdiensten in staat om vóór aankomst bij een incident al toegang te hebben tot kritische informatie over de risico’s. Dit zorgt niet alleen voor de veiligheid van hulpverleners, maar kan ook brandverlies verminderen en incidentbeheer verbeteren.”
Door gegevens uit verschillende bronnen samen te voegen, wil Euralarm inzicht verkrijgen in brandrisico’s, bijdragen aan de verbetering van veiligheidsnormen en ondersteuning bieden voor de ontwikkeling van uniforme Europese regelgeving. De database dient daarnaast als kennisbron voor alarmopvolgers, zodat zij proactief kunnen reageren en hun strategie kunnen aanpassen.
Een belangrijk aspect van het project is volgens Downing de samenwerking tussen industrie-experts, brandweer, onderzoekers, regelgevers en beleidsmakers. Deze partners werken samen aan een veiligere en veerkrachtigere energie-infrastructuur voor Europa, waarbij brandincidenten op een proactieve manier kunnen worden beheerd en de risico’s voor brandweerlieden geminimaliseerd worden.
Het project benadrukt niet alleen de voordelen van samenwerking, maar ook het belang van datamanagement in de veiligheidssector. De nieuwe database maakt het mogelijk om trends te identificeren, risico’s te beperken en de integratie van nieuwe technologieën veilig te ondersteunen in de gebouwde omgeving.