euNetworks introduceert nieuwe Amsterdam-Frankfurt route

Frankfurt-pj-dc-235jpaohJmw-unsplash

 

euNetworks, een Europese leverancier van bandbreedte-infrastructuur, lanceert zijn nieuwste zogeheten 'Super Highway', een nieuwe langeafstandsglasvezelroute die Amsterdam en Frankfurt met elkaar verbindt. Deze route is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoge-capaciteitsbandbreedte, een behoefte die is ontstaan door de toenemende behoefte aan data van technologieën zoals machine learning (ML) en generatieve AI (GenAI).

Als derde Super Highway van het bedrijf, volgt deze nieuwe route op eerdere netwerken die respectievelijk Londen met Amsterdam en Dublin met Londen hebben verbonden. Deze routes werden in respectievelijk 2019 en 2021 aangelegd.

Volgens euNetworks is de netwerkroute ontworpen en gebouwd met optimalisatie van prestaties, efficiëntie en milieuduurzaamheid in gedachten. Het project introduceert bovendien een kortere route tussen Amsterdam en Frankfurt, wat de netwerkefficiëntie moet verbeteren. Door gebruik te maken van moderne glasvezeltechnologie met lage verliezen (G657A1), heeft euNetworks het aantal repeaterstations, ofwel in-line versterkers (ILA's), kunnen verminderen van zeven naar vijf. Dit verlaagt niet alleen de operationele kosten en CO2-afdruk, maar biedt volgens euNetworks tevens een betere beveiliging van het netwerk. 

Naast de verbeterde prestaties en efficiëntie, biedt de nieuwe glasvezelroute meer diversiteit door drukke gebieden en bestaande glasvezelroutes te omzeilen. Zo vermijdt het netwerk verkeersdrukke gebieden rond Hamburg en volgt het een geoptimaliseerde langeafstandspad naar het zuidoostelijke metronetwerk van Amsterdam. In Frankfurt biedt de route directe toegang tot belangrijke netwerkknooppunten zoals Sossenheim en Hattersheim, wat nieuwe mogelijkheden creëert voor connectiviteit in heel Europa. 

Een interessant kenmerk van deze nieuwe route is de optie om verbinding te maken met de bestaande datacenterinfrastructuur van euNetworks. Het bedrijf heeft direct meer dan 136 datacenters aangesloten in grote steden zoals Amsterdam, Düsseldorf, Keulen en Frankfurt. Bovendien biedt euNetworks via zijn glasvezelnetwerken toegang tot meer dan 545 datacenters in heel Europa. 

Lees ook
iPronics haalt 20 miljoen op om optische netwerken voor AI-datacenters te verbeteren

iPronics haalt 20 miljoen op om optische netwerken voor AI-datacenters te verbeteren

iPronics, een Spaanse deep tech-startup op het gebied van software-defined fotonische netwerken, heeft een financieringsronde van 20 miljoen euro afgerond. Deze investering is bedoeld om de implementatie van de iPronics Optical Networking Engine (ONE) in AI-datacenters te versnellen

Zijn de enorme investeringen in AI-datacenters echt nodig?

Zijn de enorme investeringen in AI-datacenters echt nodig?

De recente ontwikkelingen rond het Chinese AI-model Deepseek dat voor enkele miljoenen werd ontwikkeld en het beste van OpenAI naar de troon steekt, stelt de vele miljarden (denk aan Stargate) die in het westen worden geïnvesteerd in AI in een geheel nieuw daglicht.

VS steken honderden miljarden in nieuwe AI-datacenters

VS steken honderden miljarden in nieuwe AI-datacenters

De Verenigde Staten kondigen het Stargate Project aan, een nieuw project dat de komende vier jaar maar liefst 500 miljard dollar zal investeren in de bouw van nieuwe AI-infrastructuur voor OpenAI. Onmiddellijk wordt 100 miljard dollar geïnvesteerd.