‘Energie-efficiëntie van servers krijgt steeds meer aandacht’

datacenter

Servers zijn in een datacenter verantwoordelijk voor gemiddeld bijna 27% van het totale energieverbruik. Waar een gemiddelde server vroeger 50 tot 80 watt verbruikte, ligt het verbruik vandaag de dag gemiddeld op bijna 300 watt. Datacenterbeheerders hebben dan ook steeds meer aandacht voor de energie-efficiëntie van servers.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Technavio. Rakesh Panda, een analist op het gebied van datacenters bij Technavio, stelt dat het toenemende energieverbruik van servers een significante impact heeft op de totale operationele kosten van een datacenter. Door de groeiende omarming van datacentercontainers verwacht Panda echter dat bedrijven de komende vier jaar steeds vaker gaan kiezen voor energie-efficiënte IT-infrastructuur.

Drie segmenten

Technavio deelt de servermarkt op in drie segmenten: rack servers, blade servers en microservers. Rack servers was in 2014 veruit het grootste segment, met een waarde van 21,05 miljard dollar. De markt voor blade servers was in 2014 zo’n 9,21 miljard dollar waard, waarmee dit segment op de tweede plaats staat. Blade servers zijn compacter dan rack servers, maar op het gebied van prestaties, ondersteuning van workloads en energie-efficiëntie gelijkwaardig. Veel bedrijven geven de voorkeur aan blade servers om de complexiteit in bekabeling te verkleinen en de efficiëntie te vergroten door het gebruik van geïntegreerde ethernet en fiber channel switches. Technavio verwacht dat de omarming van blade servers de komende tijd blijft groeien.

Het kleinste segment van de servermarkt is het segment voor microservers. Dit segment was in 2014 volgens Technavio 620 miljoen dollar waard. Vooral de compacte afmetingen van microservers maken de servers aantrekkelijk voor bedrijven. Technavio verwacht dat fabrikanten van microservers de komende tijd gaan inzetten op het vergroten van de energie-efficiëntie van de servers bij grote workloads. Met deze ontwikkeling kunnen de fabrikanten het marktaandeel van microservers op de servermarkt vergroten. Technavio merkt op dat de omarming van virtualisatietechnologie op dit moment een piek doormaakt. Microservers zijn op dit moment kostbaarder dan andere servers. Indien fabrikanten deze uitdaging weten te overkomen en de prijzen weten terug te dringen verwacht Technavio dat dit segment een stabiele omzet zal draaien. Ook verwacht het onderzoeksbureau dat microservers steeds vaker gebruikt zullen worden in modulaire datacenters en datacentercontainers. Technavio voorspelt dat deze ontwikkeling voor extra groei zal zorgen.

Lees ook
DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.