Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

glasvezel-japan-eindhoven-2023

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.

Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.

De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.

De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.

De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.

Meer over
Lees ook
Equinix en Crosslake Fibre leggen nieuwe onderzeese kabel tussen Londen en Parijs

Equinix en Crosslake Fibre leggen nieuwe onderzeese kabel tussen Londen en Parijs

Equinix, Inc. en Crosslake Fibre, een vooraanstaande leverancier van netwerkdiensten, hebben kenbaar gemaakt dat CrossChannel Fibre, een nieuw internationaal glasvezelproject, de datacenters van Equinix in Londen en Parijs met elkaar gaat verbinden. CrossChannel Fibre is het eerste onderzeese glasvezelproject in twintig jaar dat door het Engelse K1

Nogmaals: het belang van goede nationale en internationale verbindingen

Nogmaals: het belang van goede nationale en internationale verbindingen

De online wereld heeft steeds meer betrekking op de offline wereld. De digitale economie blijft in rap tempo versnellen. Om die ontwikkeling te ondersteunen zijn snelle en betrouwbare verbindingen noodzakelijk. Digitaal vergaderen via een conference call is nu de normaalste zaak van de wereld en online shoppen is de standaard. En toch blijft perso1

Reichle & De-Massar Turnkey Point of Presence maakt uitrol FTTH sneller en eenvoudiger

Reichle & De-Massar Turnkey Point of Presence maakt uitrol FTTH sneller en eenvoudiger

Reichle & De-Massari (R&M), wereldwijd actieve ontwikkelaar en aanbieder van bekabelingssystemen voor hoogwaardige netwerkinfrastructuren, introduceert een oplossing voor het versneld uitrollen en uitbreiden van glasvezelnetwerken. Een kant-en-klare Point of Presence (PoP)-cel voor glasvezelnetwerken bespaart wekenlange bouw- en installatiewerkzaa1