Een toekomstbestendig en energiezuinig datacenter creëren

vooraanzicht-matrixcube-2

De rol van datacenters verandert snel, gedreven door de cloud, datagroei en IT-kostenreductie. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen als het gaat om het future-proof maken van datacenterinfrastructuren. Een nieuwe whitepaper van Minkels, onderdeel van Legrand, helpt hierbij. De whitepaper is onderdeel van een reeks whitepapers die Minkels heeft gepubliceerd om een richtlijnen te bieden voor het creëren van een toekomstbestendig en energiezuinig datacenter.

De wereldwijde micro datacentermarkt groeit naar verwachting van 2,67 miljard dollar in 2017 naar 8,47 miljard dollar in 2022. “Als we kijken naar de datacentermarkt, dan zijn er drie drivers die de marktvraag beïnvloeden. Allereerst belanden steeds meer applicaties in de cloud. Daardoor hebben veel bedrijven genoeg aan een klein en overzichtelijk datacenter dat wel voldoet aan de eisen van een groot datacenter”, zegt Niek van der Pas, Lead Data Centre Expert en auteur van de nieuwe whitepaper van Minkels.

IT uitbesteden

Andere bedrijven kiezen ervoor om hun IT uit te besteden aan commerciële datacenters of cloud data centers. “Deze bedrijven kunnen de omvang van hun in-house datacenters verkleinen, wat meer efficiëntie oplevert: een lager energieverbruik en meer voorspelbare (operationele) kosten. Tenslotte is er het Internet of Things (IoT) – de belangrijkste driver in de micro datacentermarkt. In 2014 waren er wereldwijd nog 14 miljard connected devices. In 2020 zullen dat er 50 miljard zijn. Centrale afhandeling van data voldoet voor IoT-toepassingen in veel gevallen niet, vanwege onder meer low latency (edge analytics) eisen. IoT-toepassingen vereisen lokale afhandeling van deze data met micro datacenters.”

IoT heeft een grote impact op het datacenterecosysteem en op connectiviteit. Zowel in de core- als in de edge-laag ontstaan nieuwe kansen en uitdagingen. “Als micro datacenters op de juiste manier worden ingezet, dan kan het de hoeksteen van de moderne IT-infrastructuur worden – een oplossing die voldoet aan alle behoeften van een veeleisende, altijd beschikbare IT-omgeving in de edge”, aldus Van der Pas.

De juiste overwegingen en keuzes maken

Om te begrijpen welke overwegingen leiden tot de selectie van de beste micro datacenteroplossing, bespreekt de nieuwe whitepaper getiteld ‘White paper 09 – Micro data centres: from strategy to implementation’ het Data Centre Decoupling Point (DCDP), een stakeholderanalyse en een bedrijfsrisicoanalyse die wordt vertaald naar beschikbaarheids-, veiligheids- en (resource)efficiency-eisen. Al deze aspecten worden geprojecteerd naar de praktische implementatie van een micro datacenter. De whitepaper helpt de lezer bij het maken van de juiste overwegingen en keuzes.

De whitepaper kan worden aangevraagd via de website van Minkels.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.