ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

ECL data center 600400

 

ECL heeft een modulair, off-grid datacenter geïntroduceerd dat draait op groene waterstof. De startup levert deze datacenters vanaf het tweede kwartaal in blokken van 1 MW met een uptime-garantie van 99,9999 procent.

Gemeten over een periode van vijf jaar is ECL's datacenter-aanpak - het bedrijf spreekt zelf van Datacenter as a Service -  tweederde goedkoper dan traditionele leveranciers van colocatiedatacenters voor middelgrote datacenterexploitanten, stelt het bedrijf. De ECL-faciliteiten verbruiken geen lokale bronnen, inclusief stroom en water, en kennen geen uitstoot, terwijl het geluidsniveau volgens ECL zeer laag is. Het feit dat de faciliteiten modulair zijn en niet afhankelijkheid zijn van lokale nutsvoorzieningen zorgt er ook voor dat deze datacenters volgens ECL sneller kunnen worden ontworpen en gebouwd, waardoor het denkt de plannings- en bouwcycli te kunnen terugbrengen van 18 tot 24 maanden naar 6 tot 9 maanden.

Open19

Yuval Bachar is de oprichter en CEO van ECL. Hij bekleedde eerder topfuncties op het gebied van engineering, infrastructuur en architectuur bij Microsoft Azure, LinkedIn, Facebook, Cisco, Juniper Networks en Digital Equipment Corporation (DEC). Hij was president en een van de oprichters van de Open19 Foundation, een initiatief van de datacenterindustrie dat een open standaard ontwikkelde voor servers met een gemeenschappelijke vormfactor.

Waterstofbrandstofcellen

Terwijl andere datacenteraanbieders waterstofbrandstofcellen inzetten als backup-stroomvoorziening en sommige momenteel tests uitvoeren met systemen voor productielevering binnen drie tot vijf jaar, claimt ECL de eerste te zijn die een volledig groen datacenter op waterstof levert. Dit wordt mogelijk gemaakt door verschillende technologieën samen te brengen, waaronder een eigen en op groene waterstof gebaseerde stroomopwekking, energieopslag in batterijen en een energie-architectuur zonder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Hierdoor stelt het bedrijf zowel de efficiëntie als de levertijd te kunnen maximaliseren.

Waterkoeling

ECL stelt verder een koelaanpak gekozen te hebben die een hogere densiteit per rack mogelijk maakt dan bij traditionele datacenters. Dat is een interessant voordeel gezien het toenemende stroomverbruik per server als gevolg van de toenemende chip- en systeemdichtheid. Water dat ontstaat als bijproduct van op waterstof gebaseerde stroomopwekking, wordt gebruikt om de serverracks van ECL te koelen, waardoor er geen externe waterbronnen meer nodig zijn. Door dit te combineren met zelf ontwikkelde warmtewisselaars achter de deur van de racks, ontstaat een lagere Power Usage Effectiveness (PUE) dan bij andere leveranciers van colocatiedatacenters. Veel traditionele colocatieproviders realiseren volgens ECL gemiddeld ongeveer 1,57 voor hun datacenters, waarbij de best-of-class in staat zijn om ongeveer 1,2 te behalen met een gemiddeld vermogen van acht kilowatt per rack. ECL stelt een PUE van 1,05 te behalen voor al zijn datacenters, met maximaal 50 kilowatt per rack.

Lees ook
LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam.

Vraag en aanbod in datacentermarkt blijven sterk groeien

Vraag en aanbod in datacentermarkt blijven sterk groeien

Uit het meest recente Capaciteitstrends Onderzoek van Uptime Institute blijkt dat de totale datacentercapaciteit, zowel van enterprise faciliteiten als colocatie-aanbieders, blijft toenemen. Opmerkelijk is dat Enterprise-organisatie aangeven dat zij bijna eenderde van hun workloads terug halen naar hun eigen enteroprise-datacenter.