Eaton start pilotproject met UPS-as-a-Reserve

eaton-ups-as-a-reserve

Eaton kondigt het eerste pilotproject aan met de eind 2017 gelanceerde oplossing UPS-as-a-Reserve (UPSaaR). Het pilotproject wordt uitgevoerd bij de Zweedse energiemaatschappij Svenska kraftnät, dat wil onderzoeken hoe de technologie kan helpen meer balans te brengen op het Zweedse energienetwerk. In het pilotproject wordt ook gekeken naar de Spring virtuele UPS-dienst van Fortum, een energieleverancier die actief is in Noordse en Baltische landen.

UPSaaR is een oplossing die datacenterbeheerders helpt direct in te spelen op de totale vraag naar energie op het energienetwerk en stelt hen in staat energie terug te leveren aan het netwerk. De oplossing helpt hiermee zeker te stellen dat de behoefte aan energie de maximale capaciteit van het energienetwerk niet overschrijdt en voorkomt daarmee grootschalige stroomstoringen. Een datacenter kan volgens Eaton flink verdienen aan UPSaaR. Iedere MW aan energie die aan het energienetwerk wordt geleverd, kan volgens Eaton een datacenter tot 50.000 euro opleveren.

Duurzame energie

Eaton noemt UPSaaR een belangrijke stap voor het leveren van groenere energie, aangezien de beschikbaarheid van duurzame energie moeilijker te voorspellen is en de productie hiervan sterk kan fluctueren. Dit maakt het voor energieleveranciers moeilijk de levering van energie op af stemming op de vraag hiernaar.

Svenska kraftnät gaat in een pilotproject onderzoeken hoe energieopslag kan worden ingezet om flexibeler in te kunnen spelen op de vraag naar energie. Het project gaat in het eerste kwartaal van 2018 van start. Fortum gaat als onderdeel van het project 0,1 MW aan UPS-capaciteit leveren aan Svenska kraftnät. Deze capaciteit wordt automatisch ingezet indien de beschikbaarheid van energie op het energienetwerk te laag is. "Zweden loopt voorop met duurzame energietechnologieën en we zijn ervan overtuigd dat andere landen en organisaties dit model in de komende maanden en daarna zullen overnemen. Vanuit een industrieperspectief is dit nieuws de volgende stap in het staat stellen van datacenterbeheerders in de regio om capaciteit terug te leveren aan het netwerk", aldus Jussi Vihersalo, Business Development Manager bij Eaton.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 78 reacties ontvangen op het ontwerp codebesluit prioriteringsruimte transportverzoeken. Uit deze reacties blijkt dat betrokkenen positief zijn over het voorstel om het verlenen van voorrang aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen vast te leggen in een wettelijke regeling.

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zo1