‘Duurzame energie stelt Noordse landen in staat een gigantische Europese Data Hub te worden’

windmolens

De Noordse landen zijn zich aan het positioneren als een gigantische Europese Data Hub. Vooral de aanwezigheid van een grote hoeveelheid groene energie in combinatie met een lage belasting op energie speelt hierbij een belangrijke rol.

Dit meldt consultancybureau BroadGroup in het rapport ‘Datacenter Nordics II’. BroadGroup voorspelt dat het aantal m2 aan datacenterruimte dit jaar verdubbelt ten opzichte van 2015. De hoeveelheid beschikbare duurzame energie maakt naar verwachting een vergelijkbare groei door.

Noorwegen

Noorwegen gaat van de Noordse landen aan kop als het gaat om duurzame energie. In het land worden verschillende grootschalige projecten rond duurzame energie uitgevoerd, die ieder een forse hoeveelheid duurzame energie opleveren. Zo levert één project naar verwachting 2,2 GW aan duurzame energie op. Wel merkt BroadGroup op dat Noorwegen fors zal moeten investeren in connectiviteit indien het een leidende rol wil spelen.

BroadGroup wijst erop dat klanten in de Noordse landen in korte tijd duurzame energie tot hun beschikking kunnen krijgen. Zo kan aan een verzoek om 1 MW aan energie af te nemen in slechts enkele dagen worden voldaan. Ook wijst BroadGroup op de lage buitentemperaturen in de Noordse landen. Gebruikers kunnen hierdoor gebruik maken van vrije koeling, wat ten opzichte van traditionele vormen van koeling aanzienlijk energie-efficiënter is.

Grootste markt

Zweden is op dit moment de grootste markt als het gaat om bestaande datacenters, met ruim 35% van alle datacenterruimte in de Noordse landen. Noorwegen loopt de achterstand echter snel in.

Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1