Duits rapport pleit voor creëren van Europese marktplaats voor rekencapaciteit

Nieuwsbericht Duitsland-2025-02

Om de groei verder te stimuleren pleit een groep Duitse onderzoekers voor het opzetten van een Europese marktplaats voor rekencapaciteit. Dat blijkt uit het rapport 'Stand und Entwicklung des Rechenzentrumsstandorts Deutschland'. Het rapport is opgesteld in opdracht van het Duitse Ministerie van Economische Zaken.

Duitsland is momenteel de grootste locatie voor digitale infrastructuur in Europa, met meer dan 2000 datacenters en een IT-aansluitvermogen van over 2700 MW. De strategische ligging, politieke stabiliteit, en betrouwbare stroomvoorziening maken het land aantrekkelijk voor zowel nationale als internationale aanbieders. De vraag naar rekenkracht, opslagcapaciteit en datatransport neemt toe door digitalisering, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zoals kunstmatige intelligentie (AI).

Sinds 2010 is de capaciteit van datacenters in Duitsland meer dan verdubbeld. Naar verwachting zal deze tegen 2030 verder zijn gestegen tot boven de 4800 MW. Deze groei wordt veroorzaakt door de toenemende vraag naar cloud-diensten en AI-toepassingen. Grote datacenters met een vermogen van meer dan 5 MW nemen een steeds groter aandeel in, terwijl kleinere installaties stabiel blijven. In Duitsland is de PUE de afgelopen tien jaar verbeterd van 1,80 naar 1,46, maar wereldwijd stagneert deze rond 1,55 tot 1,59, aldus het rapport. De toename van de energievraag door datacenters wordt niet volledig gecompenseerd door efficiëntiewinsten.

De toekomstige groei van datacenters in Duitsland hangt af van verschillende factoren, waaronder technologische veranderingen, investeringsbeslissingen van grote digitale bedrijven en de beschikbaarheid van stroomaansluitingen. De integratie van datacenters in het energienetwerk en de benutting van restwarmte vormen hierbij volgens de onderzoekers belangrijke uitdagingen.

De huidige regelgeving in Duitsland biedt zowel kansen als uitdagingen voor de groei van datacenters. Een duidelijke, langetermijnvisie voor digitale infrastructuur kan de vraag naar datacenters verder stimuleren. Belangrijke actiepunten zijn volgens de onderzoekers:

1. Investeringen in regionale infrastructuur: Investeringen in regionale netwerkinfrastructuur en locaties voor digitale infrastructuur, met name in gebieden met hoge productie van hernieuwbare energie.

2. Europese marktplaats voor rekencapaciteit: Het creëren van een gemeenschappelijke Europese marktplaats voor rekenkracht kan de concurrentiekracht van Europa versterken.

3. Strategische partnerships: Het onderzoeken van strategische opties voor samenwerking met internationale partners kan de digitale soevereiniteit van Duitsland versterken.

4. Innovatie stimuleren: Politieke ondersteuning voor innovatieve technologieën in gebouwtechniek en IT-systemen kan de kostenefficiëntie van rekenkracht verbeteren.

Het rapport is hierte vinden 

Lees ook
Nieuwe Euralarm-richtlijn voor selecteren van brandbeveiligingssystemen voor datacenters

Nieuwe Euralarm-richtlijn voor selecteren van brandbeveiligingssystemen voor datacenters

Euralarm heeft een nieuwe leidraad gepubliceerd die inzicht biedt in de verschillende mogelijkheden en aspecten die moeten worden overwogen bij de brandbescherming van datacenters.

Datacenter naming & shaming door de politie?

Datacenter naming & shaming door de politie?

De politie heeft vrijdag medegedeeld bij een datacenter servers in beslag te hebben genomen. Dat de politie datacenters bezoekt is iets dat vaker voorkomt. Wat voorheen niet gebeurde is dat redelijk concreet wordt gemaakt om welke datacenter het gaat. Is dit niet een vorm van naming & shaming?

Greenhouse opent DC3: nieuw datacenter regio Rotterdam/Den Haag

Greenhouse opent DC3: nieuw datacenter regio Rotterdam/Den Haag

Met de recente opening van DC3 in ’t Westland in de regio Rotterdam/Den Haag heeft de colocatieprovider een derde datacenter toegevoegd, wederom een moderne Tier 3 colocatiefaciliteit. Gevestigd in Naaldwijk, dichtbij DC1 en DC2.