Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

datacenter

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.

Forse groei

De markt voor datacenters in Dublin en Frankfurt heeft enige jaren forse groei gekend. Brexit was een extra aanjager die zorgde voor nog meer groei. Dublin heeft als voordeel dat in de regio al een paar hyperscalers actief zijn. Frankfurt heeft in dat opzicht nog wel enige achterstand.

Verschil

Verschil is er ook tussen de gebieden. Een groot deel van de bevolking van de Ierse Republiek woont in of rond de hoofdstad. Frankfurt is, ondanks de ECB, in veel opzichten nog steeds weinig meer dan een grote provinciale stad. Als Dublin iets roept geldt het daarom direct voor een veel groter deel van het land dan als in het stadhuis van Frankfurt iets wordt besloten.

Dat bouwers, exploitanten en investeerders van datacenters die twee gebieden al enige tijd goed in de gaten houden heeft alles te maken met het verschil tussen wat die partijen willen en wat er politiek mogelijk is.

Weerstand

Vorig jaar heeft ITchannelPRO als eerste in Nederland al gewezen op de toenemende politieke weerstand in beide gebieden. Mede gesteund door het eerder besluit van de gemeentes Amsterdam en Haarlemmermeer zijn ook in het nationale parlement van Dublin en in de gemeenteraad van Frankfurt vragen gesteld over de wenselijkheid van nog meer datacenters. De recente ophef over hyperscalers in de kop van Noord Holland en mogelijk in Flevoland zijn er ook door politici, pers en deskundigen opgepakt.

Iers stroomnet

Met die voorgeschiedenis was het ook onvermijdelijk dat er in de twee gebeiden meer zou gaan gebeuren. Sinds maandag is bekend dat er voor echte nieuwbouw van datacenters tot mogelijk 2028 geen ruimte is op het Ierse stroomnet. De nationale beheerder EirGrid weet zich gesteund door de minister van EZ van de republiek.

Restwarmte Frankfurt

In Frankfurt komt de stroomvoorziening ondertussen serieus ook in de knel. Omdat in de regio meerdere aanbieders zijn valt het probleem nog niet zo erg op. Maar precies het tegenovergestelde van de stroomvraag levert daar nu wel een concreet en vooralsnog onoplosbaar probleem op. Datacenters geven veel warmte af en net als in Nederland wordt het steeds moeilijker die te “lozen”. Qua milieuwetgeving loopt men daar iets voor op Den Haag. Dat betekent concreet echte nieuwbouw een werkbare oplossing voor de restwarmte moet aandragen. Dat schijnt nog niet te lukken en voor steeds meer lokale en regionale politici is dat het argument om aan te dringen op een de facto bouwstop.

(DatacenterWorks zal ook dit jaar nog een expertsessie over koeling in het datacenter houden. Nieuws hierover volgt binnenkort)

Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.