Distributeur van KyotoCooling klaagt Amerikaanse Nortek Air Solutions aan wegens patentschending

Air Enterprise Acquisition, de exclusieve distributeur van de warmtewiel gebaseerde koelsystemen van het Nederlandse KyotoCooling, slaapt Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek zou met haar koeloplossingen, waarin eveneens een warmtewiel wordt gebruikt, een patent van KyotoCooling schenden.

Dit meldt DatacenterKnowledge. Een warmtewiel wordt gebruikt om het gebruik van buitenlucht voor koeling te maximaliseren. Het wiel is in feit een warmtewisselaar die ronddraait, met verschillende kanalen voor de warmtelucht van servers en koude buitenlucht. Met behulp van een warmtewiel is het mogelijk problemen met conventionele vrije koeling aan te pakken, waaronder ongewenste luchtvochtigheid en luchtvervuiling.

kyotocooling Een koelsysteem van KyotoCooling (bron: KyotoCooling)

Patentschending

De aanklacht van Air Enterprise Acquisition heeft betrekking op het schenden van een patent waarin een warmtewiel wordt toegepast op een koelinstallatie gericht op datacenters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een indirect economiser (voorverwarmer) proces. In een verklaring meldt Joe Miketo, CEO van Air Enterprise Acquisition, dat het bedrijf de exclusieve ditributeur van KyotoCooling’s technologie is in de VS, en het zich hierdoor genoodzaakt ziet zijn rechten ‘krachtig’ te verdedigen.

Op de website van Nortek Air Solutions zijn overigens geen warmtewielen te vinden. Het is dan ook onduidelijk op hoeveel locaties het warmtewiel is geïmplementeerd. KyotoCooling stelt dat wereldwijd honderden datacenters gebruik maken van zijn warmtewiel gebaseerde koelsystemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.