Digital Twin Consortium lanceert telecom working group

digital-twin-consortium280210

Het Digital Twin Consortium heeft een nieuwe werkgroep gelanceerd die zich volledig gaat toeleggen op het ontwikkelen van digital twins voor telecom-sites. De DTC Telecommunications Working Group heeft als doelstelling meegekregen om de toepassing en de acceptatie van digitale tweelingen in de wereldwijde telecommarkt te stimuleren.

De werkgroep ziet zich geconfronteerd met wat men noemt ‘steeds complexere marktuitdagingen’. De digitale infrastructuur wordt in veel landen geconfronteerd met fragmentatieproblemen, zo stelt men, waarbij steeds meer aanbieders de markt betreden. Hierdoor wordt het moeilijker om voldoende schaalgrootte te bereiken, nieuwe netwerkimplementaties te ondersteunen, capaciteit uit te breiden en nieuwe functies te introduceren. Dit heeft gevolgen voor de levering van nieuwe diensten en nieuwe inkomstenstromen, aldus het consortium, waardoor de groeikansen van telecomaanbieders worden beperkt.

De werkgroep is van plan deze uitdagingen aan te gaan door gebruik te maken van digitale tweelingen. Digital twins zijn in staat om een 360-graden beeld van netwerkprestaties te bieden en verbeterde analyses, optimale dekking en effectief beheer mogelijk te maken. Simulaties spelen hierbij een grote rol. Door bijvoorbeeld een virtueel model van een site, een gebied of een proces te maken, kunnen meerdere initiatieven worden gevisualiseerd en getest, en kunnen op data gebaseerde beslissingen worden genomen nog voordat er fysiek daadwerkelijk iets gebouwd behoeft te worden. Hiermee wil het consortium een zogeheten ‘virtual-first planning’in de telecom-sector mogelijk maken.